Авторитаризм в Україні? Не вийде

27 жовтня 2021, 19:06оновлено 27 жовтня 2021, 20:01
Тема якоїсь конституційної реформи з розширенням президентських повноважень і обнуленням термінів в Офісі президента обговорюється.
Данилов
Секретар РНБОУ Олексій Данилов / УНІАН

В черговий раз потягнуло тухлятинкою. Я про розмови про президентську республіку як розширення повноважень конкретного чинного президента.

Давайте розповім, звідки взявся пост президента в Україні.

Перша Рада у нас була просто зразком демократичності, тобто хаосу, безглуздості і недієздатності. Конституція була ще радянської України, закони теж, реального регламенту не було взагалі. Депутати проривалися до мікрофонів на стійках, поставлених в проходах, як на ток-шоу, і висловлювалися від душі. Причому, один яскравий виступ дилетанта міг переломити ситуацію з голосуванням всієї Ради, так як всі були мажоритарниками, ніякої фракційної дисципліни не існувало.

відео дня

А повноваження прем'єр-міністра і Кабміну в цілому стосувалися виключно економіки.

В результаті приймати оперативні рішення щодо внутрішніх і зовнішніх політичних питань в країні було просто неможливо. А країну відверто лихоманило, проблем було безліч. При цьому, всі пам'ятали про існуючого ще недавно могутнього і мудрого першого секретаря ЦК КПУ як центру влади, тим більше, пам'ятав виходець з комуністичного середовища Леонід Кравчук, який тоді був спікером Ради. Знову ж таки, і будівля на Банковій пустувала…

Ось Леонід Макарович і продавив через зал посаду президента України - саме під себе продавив. Просто переназвавши першого секретаря ЦК КПУ на президента.

За першою Конституцією у нас була президентсько-парламентська республіка. Але конституційних повноважень в ній у президента було куди менше, ніж за фактом натягли собі Віктор Янукович або Петро Порошенко. Не кажучи вже про Володимира Зеленського, у якого нині влада просто імператорська.

Тоді з якого дива виникають розмови про перетворення України знову в президентсько-парламентську республіку, як дозволяє собі Секретар РНБОУ Олексій Данилов?

читайте такожДанилов виступив за жорстку президентську республіку в Україні: що зміниться в країні

По-перше, це просто бажання сказати Зеленському щось приємне, в стилі "найбільшого діяча сучасності".

По-друге, це незграбна спроба в надії на те, що розширення повноважень спише ті кричущі порушення Конституції і законів, які дозволяє собі нинішня влада.

По-третє, будь-яка зміна Конституції буде використана цією владою для обнулення того часу, що вона вже рулить країною. Мовляв, умови змінилися, тому перші три роки вже не рахуються — чиста калька з путінських викрутасів.

Тому тема якоїсь конституційної реформи з розширенням президентських повноважень і обнуленням термінів в офісі президента обговорюється. Вони і далі хочуть "робити нас разом" при нашому ж потуранні. Не думаю, що вийде.

Нам взагалі треба скасувати пост президента, на якому люди проявляють найгірші свої якості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти