Банкопад і санкції: чому скоро банки Росії стануть банкрутами

7 березня 2022, 18:35
У Центробанку РФ буде два варіанти - або банкрутити приватні банки, або приєднувати їх до держбанків. Тому дуже скоро приватних банків в Росії не залишиться.
Росія, банк, Центробанк РФ
Центробанк РФ на тлі кризи скоро почне націоналізувати приватні банки / Reuters

Росіяни і бізнес-спільнота тільки починають усвідомлювати наслідки санкцій.

Одним з досить швидких наслідків буде масштабна банківська криза, після якого в Росії швидше за все пропадуть (або що більш ймовірно будуть націоналізовані) майже всі залишилися приватні банки.

Як працює будь-який банк? У кожного банку є портфель активів і пасивів. Активи - це цінні папери і кредити, які він видає бізнесу, пасиви – це кошти вкладників.

відео дня

Що ми побачили минулого тижня:

Подвійний удар по пасивах. Вкладники кинулися знімати кошти і конвертувати їх у валюту – банки позбулися значної частки фондування. Також відбулося різке зростання ставки ЦБ, тому банки були змушені різко підняти ставки за депозитами.

Щоб відбити різке зростання вартості запозичення, банки змушені також різко підняти вартість видаваних кредитів і підняти ставки за раніше виданими. Але бізнес і так зараз увійде в глибоку кризу через зубожіння населення, проблеми з логістикою та іншими ефектами санкцій. Я думаю, що навіть за довоєнними низькими ставками відсоток неплатежів різко зріс би, що вже говорити, якщо ставки за кредитами зростуть у кілька разів. А вони обов'язково виростуть. Так що вже дуже скоро, за підсумками першого або максимум другого кварталу, банки будуть змушені показати істотне погіршення якості кредитного портфеля, тобто сформувати додаткові резерви. А це призведе до різкого падіння капіталу і відповідно порушень нормативів ЦП.

читайте такожРосія відкрила скриньку Пандори і тепер не знає, що з цим робитиДругий удар - це вартість цінних паперів на балансі. З минулого тижня біржа закрита, котирувань немає, тому поки банки можуть не відображати реальну вартість акцій і облігацій на своєму балансі. Однак, як тільки біржу відкриють (її ж неможливо тримати закритою нескінченно), вартість їх активів різко впаде, що знову ж таки призведе до падіння власного капіталу, ймовірно навіть в негативну зону.

Тому вже у найближчі кілька місяців всі великі банки виявляться де-факто банкрутами. І у ЦБ буде два варіанти, або їх банкрутити, або приєднувати до держбанків. Я думаю, що буде обраний другий пункт. Приватні банки будуть приєднувати до Сбербанку, ВТБ, Промсвязьбанку або інших держбанків. Дуже скоро приватних банків в Росії, швидше за все, не залишиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти