"Бавовна" в Ірані: чому сталися вибухи на іранських військових об'єктах і до чого тут Росія

29 січня 2023, 21:13
Вибухи в Ірані скоротять можливості його промисловості виробляти безпілотники в достатній кількості, в тому числі для Росії.
За словами Загороднього, після вибухів на військових об'єктах в Ірані його можливість виробляти безпілотники скоротяться, але не зникнуть
Оскільки по Ірану було завдано такого удару, значить, туди почали надходити ядерні технології з Росії, вважає Загородній / Колаж Главред, pixabay.com, kremlin.ru, mil.in.ua

В Ірані на військових об'єктах прогриміли вибухи, проте поки що ніхто не взяв на себе відповідальності за ці удари. Ізраїль свою причетність заперечує, проте в даному випадку все як у старому радянському анекдоті. Дисидент розкидає листівки на Червоній площі, його ловить КДБ, відвозить у відділення міліції, але там виявляється, що розкидав він чисті листки. У нього запитали, чому листівки порожні. І він відповідає: "А що писати? Адже і так все ясно". От і тут зрозуміло, що на таку операцію здатні тільки Ізраїль і США, але Штати безпосередньо цього робити не будуть. Ізраїль – партнер США, і його функція на Близькому Сході якраз і полягає у виконанні таких делікатних справ.

Відкритий удар по Ірану говорить про те, що відбувається щось дуже серйозне. Ізраїль давно пропонував США вдарити по Ірану, поки у нього немає ядерної зброї, і ці прохання тривали останні років 15-20. Але Штати не погоджувалися. Якщо зараз такі масові вибухи відбуваються, не виключено, то причина більш ніж вагома: не виключено, що Іран в обмін на надання Росії безпілотників зумів отримати від неї або ядерні технології, які дозволили йому прискорити розвиток ядерної програми і здобути ядерну зброю, або йому вдалося суттєво збільшити свою міць, зокрема, завдяки російським літакам Су-35.

У будь-якому випадку, без відмашки США ніяких вибухів в Ірані не було б.

відео дня

Завдаючи таких ударів по Ірану, в першу чергу, Ізраїль діє у своїх власних інтересах, але заразом вирішується і питання, пов'язане з Україною. Ізраїль, напевно, побачив ефективність роботи іранських "шахедів" і зрозумів, що ці безпілотники незабаром можуть полетіти в нього. Ризики для Ізраїлю очевидні, враховуючи його дуже невелику територію.

Втім, швидше за все, це були тільки пробні удари по іранських військових об'єктах, які показують вразливість Ірану.

Крім того, напередодні була атака на посольство Азербайджану, який фактично є союзною державою Туреччини. Третина населення Ірану складають азербайджанці, і останнім часом у них дуже загострилися відносини, пов'язані з питаннями викладання азербайджанської мови в Ірані, а також із тим, що Іран фактично став союзником Вірменії, тобто ворога Азербайджану.

Думаю, наступним етапом стане посилення атак на Іран з метою припинення його ядерної програми. На мій погляд, це основна причина, чому була дана відмашка на проведення такої операції. Оскільки США зважилися на такий крок, значить, відбувається щось серйозне.

Що стосується наслідків вибухів, що пролунали, не думаю, що в результаті цього сильно постраждає промисловість Ірану, оскільки заводів із виробництва тих же безпілотників декілька. Чимало виробничих потужностей розташовані в горах, і, щоб їх знищити, необхідно більш потужне озброєння.

Звичайно, ці вибухи скоротять можливості іранської промисловості виробляти безпілотники в достатній кількості, для Росії в тому числі. Ірану б зараз закрити свої власні потреби...

Крім того, Іран завжди усвідомлював можливість подібної атаки на його військову інфраструктуру, а тому принаймні все те, що стосується ядерної програми, розміщував під землею.

Звичайно, тепер у Росії стане менше "шахедів", а, відповідно, менше ударів ними по Україні. Та й Іран буде обережнішим, адже потужностей стане менше, але як він буде поводитися – велике питання.

У будь-якому випадку Іран отримав серйозне попередження. Він і до цього почав діяти акуратніше, зокрема, поставок іранських балістичних ракет до Росії поки що немає. По-перше, Іран взагалі заперечував, що він щось поставляє Росії. По-друге, він офіційно заявив, що не визнає анексію Росією окупованих українських територій. Тобто Іран відчуває, що ходить по дуже тонкій грані. Ще трохи – і може бути спільна операція, наприклад, Туреччини та Ізраїлю проти Ірану, не виключено, що приєднаються і США. Тим більше, питання про ядерну програму відкрите, не зрозуміло, в якому стані в Ірану ядерна зброя.

А те, що Росія в обмін на безпілотники може допомагати Ірану в розробці його ядерної програми, цілком можливо. Адже до того йшлося про зняття санкцій з Ірану, зокрема, про надання йому можливості продавати нафту на мільярди доларів. Скільки Іран заробить на тих "шахедах"? Нехай 100-200 мільйонів доларів. Якщо іранці погодилися на це, значить, їм в обмін Росія пообіцяла посилення військової могутності, а головне, що їх цікавить, звичайно ж, ядерна зброя. Іран пішов ва-банк, тому що з ядерною зброєю буде відчувати себе набагато впевненішим.

Так чи інакше, найбільш імовірно, оскільки зараз була відмашка завдати удару по Ірану, значить, туди стали надходити ядерні технології.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти