Байден втратив довіру до Європи і йде слідами Трампа

21 вересня 2021, 20:28
AUKUS буде розширюватися, тому Україні доведеться визначитися, кого вона буде підтримувати - Китай або США.
AUKUS
Президент США Джо Байден анонсував створення союзу AUKUS для боротьби з впливом Китаю / Getty Images

Створення США Союзу спільно з Великобританією і Австралією демонструє те, що Байден втратив довіру до європейських союзників і НАТО починає втрачати свою суб'єктність. Це почалося ще за Трампа, коли НАТО почав переживати кризу, а позиції, з яких стартував військово-політичний блок - озброєння Австралії ядерними підводними човнами - чітко вказує на спрямованість проти Китаю. Відповідно, ті країни, які орієнтуються у своєму зовнішньополітичному курсі на США, повинні будуть визначитися і заявити про свої наміри.

Самою собою, AUKUS буде розширюватися. Вже відомо про те, що уряд Нової Зеландії заявив протест і різко виступає проти створення союзу, розуміючи наслідки, але в майбутньому до організації можуть приєднатися й інші країни - зокрема, Канада. Також цей блок з часом може включити в себе Південну Корею і Японію (тим більше, що у Штатів існує створена в 2007 році організація Quad, яка включає в себе Штати, Австралію, Індію і Японію).

Безумовно, будь-яка співпраця України з Китаєм і розвиток спільних програм з ним будуть болісно сприйматися у Вашингтоні і рано чи пізно виникне питання-для чого надається підтримка Україні, якщо вона посилює зв'язки з комуністичним Китаєм? Це, в свою чергу, призведе до втрати економічної допомоги, політичної підтримки. А оскільки американська політика інерційна, ці рішення, як правило, приймаються протягом року-півтора. Відповідно, якщо Україною будуть продемонстровані подальші кроки по зближенню з Китаєм, охолодження відносин з Вашингтоном почнеться приблизно з весни-літа 2022 року.

відео дня

Нагадаю, що Франція була відсутня у військовій організації НАТО з 1966 по 2009 рік, залишаючись тільки в політичному блоці. Починаючи з 2009 року, Франція знову почала брати участь у військових кампаніях і навчаннях. Тому зараз, на тлі загострення і з огляду на те, що вони зробили безпрецедентний крок, відкликавши послів з Канберри і Вашингтона, повторний вихід з військової структури НАТО цілком передбачуваний.

читайте такожБайден вам цього не скаже: чому Україна досі не в НАТОТим більше, що напередодні виборів у Франції в квітні наступного року, Макрону треба демонструвати рішучість. Оскільки антиамериканські настрої ростуть скрізь в Європі і явно виростуть у Франції, на хвилі цієї історії Макрон може оголосити про вихід, якщо не повністю з НАТО, то, як мінімум, з військової організації і заявити про повне припинення співпраці, як вже було свого часу, коли військові сили Французької Республіки не перебували в розпорядженні командування НАТО в Європі.

Мало того, раніше була відмова від продажу двох Містралів, тому зараз, на тлі втрати австралійського контракту, Макрон може заявити про замовлення Росії нової споруди. Це призведе до зближення як з Москвою, так і з Пекіном, оскільки він основний політичний противник США і логічно, що Макрон, намагаючись компенсувати фінансові втрати, спробує отримати нові контракти (на що із задоволенням погодиться Китай, адже йому вигідно розколювати єдність Штатів і Євросоюзу). А це, в свою чергу, безпосередньо відіб'ється на інтересах України, адже якщо Франція відновить співпрацю і продасть Росії вертольотоносці, це поставить під загрозу безпеку України, так як це змінить баланс сил в Чорноморському регіоні.

Тарас Березовець, співзасновник Українського інституту майбутнього, директор компанії BertaCommunications, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти