Втеча Еліт: чому один законопроект не вирішить проблеми

18 лютого 2022, 06:23
Частина української еліти працює в Україні вахтовим методом. І потрібно щось робити, щоб люди, від яких залежать політичні рішення, були пов'язані з Україною і не були однією ногою тут, а іншою там.
літак
У Раді хочуть заборонити чиновникам виїзд за кордон у разі воєнного стану / Reuters

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про заборону виїзду за кордон чиновників у разі запровадження в Україні воєнного стану. Зокрема, виїзд хочуть заборонити членам уряду та їх заступникам, народним депутатам, керівникам місцевих держадміністрацій та їх заступникам, державним службовцям на посадах категорії "А", керівникам центральних органів виконавчої влади, військовослужбовцям ЗСУ та інших військових формувань, рядовому і керівному складу правоохоронних органів, керівникам підприємств і установ, що мають стратегічне значення, а також керівникам підприємств і установ, що здійснюють діяльність, пов'язану з критичною інфраструктурою.

Минулої неділі, коли з'явилася інформація зі списком депутатів, що втекли, ситуація, мабуть, набувала таких масштабів, що Банкова була змушена жорстко стримати "державних діячів" - як наслідок, прозвучала заява Зеленського про санкції. Тому що це якесь позорище, коли ті люди, які відповідальні за державу, не тільки депутати, а й бізнесмени, збігають як таргани. Це, безумовно, мало деморалізуючий ефект і тільки посилювало паніку про те, що "Путін нападе".

Але ситуація вийшла на пік 15-16 лютого, після чого люди трохи заспокоїлися і голови у багатьох охололи. Тим не менш, у більшості українців той факт, що депутати і бізнесмени першими "встали на лижі", викликало обурення.

відео дня

Законопроект "слуг "- це певний піар-хід, тому що незалежно від того, буде він ухвалений чи ні, але громадську підтримку він отримає, тому як це та ініціатива, на якій можна "заробити бали".

У той же час, його прийняття безпосередньо залежатиме від того, як йдуть справи в монобільшості. І недавні "ковідні канікули" були якраз викликані тим, щоб навести порядок в рядах монобільшості - дисциплінувати "хитаються", інвентаризувати ресурс і не допустити ситуації, коли відсутність монобільшості стане очевидною.

Якщо це вдасться зробити, то проблем з 226 голосами не буде. Але оскільки останній ряд результативних голосувань досягався за допомогою депутатських груп, в яких знаходяться мажоритарники, тобто люди кон'юнктурні, то ці люди явно будуть шукати приводи для заперечень. Крім того, не буде особливо допомагати і опозиція, тому що одна справа декларовані цінності і зовсім інша - конкретні політичні інтереси.

читайте також"Повернутися в Україну протягом 24 годин": у ЗМІ з'явився список нардепів, які покинули УкраїнуТа й одного законопроекту недостатньо - тут потрібна системна робота, адже частина української еліти працює в Україні вахтовим методом. Тобто у багатьох за кордоном, де-небудь в Італії або на Лазурному березі Франції, Лондоні є нерухомість, рахунки, живуть сім'ї, у деяких навіть серйозний бізнес, а в Україну вони прилітають працювати вахтовим методом і на вікенд відлітають назад. І ось з цим потрібно щось робити, щоб ті люди, від яких залежать політичні рішення, були пов'язані з Україною і не були однією ногою тут, а іншою там. Адже люди, у яких бізнес і гроші будуть в Україні, будуть залежними - на обличчя будуть вразливі точки, на які будуть натискати. І одним рішенням цю проблему не усунути.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти