Білорусь прийме удар на себе, або Чому Путіну терміново необхідна участь Лукашенка у війні

22 червня 2022, 09:14
Наступом Білорусі на північ України Росія розраховує порушити постачання західної зброї, а заодно зруйнувати рештки української економіки.
Білорусь прийме удар на себе, або Чому Путіну терміново необхідна участь Лукашенка у війні
Лукашенко може напасти на Україну у найближчі півроку/ Колаж Reuters, Генштаб ВСУ

Білорусь може напасти на Україну у найближчі півроку або до кардинальної зміни обстановки на фронтах на Донбасі.

Путін вимагає від Лукашенка задіяти певний ресурс проти України, але Лукашенко не хоче і аргументує це тим, що білоруська армія не готова, не навчена тощо. Усі ці навчання якраз наявна демонстрація, бо завдяки цьому Лукашенко придумує усе нові і нові приводи для того, щоб не залучати білоруський контингент.

Друга причина можливого нападу у тому, що Лукашенко сам постійно придумує нові загрози з боку НАТО - мовляв, вони готують якусь збройну агресію.

відео дня

Якщо Росія нанесе військову поразку Україні на Донбасі і під кінець 2022 року почне збирати свою армію на навчання в Білорусі, то цілком можливо, що вони атакуватимуть північ України спільно з білоруською армією. Якби у Путіна усе йшло за його планом, то десь наприкінці вересня війська Лукашенка долучалися б до окупаційних місій, але скоріше за все, нині Росія використовуватиме білоруські війська для тилових операцій і охоронних функцій - малоймовірно, що вони виконуватимуть бойові задачі. Тобто спочатку йтимуть росіяни, а за ними - білоруські частини.

Адже білоруська армія не готова до війни - вона перебуває ще у більш плачевному стані, ніж російська, не кажучи вже про те, що білоруська армія ніколи і ніде не воювала і завжди фінансувалася за залишковим принципом. Тобто це глибоко радянська армія, бо усі ресурси і Білорусі витрачалися на МВС - на КДБ і спецслужби, які забезпечували виживання режиму. Для порівняння - Держприкордонслужба в Україні більша за усю армію Білорусі.

Але тим не менш, у неї є запаси техніки, озброєння, яке може бути використане проти України.

Втручання Білорусі необхідне Росії для відкриття другого фронту заради розпорошення ресурсів, аби їх не можна було б використати у кампаніях на Сході. А оскільки західні регіони тилові, Росія розраховує порушити цим постачання західної зброї, а заодно і зруйнувати рештки української економіки, адже саме на заході продовжує працювати бізнес, платяться податки тощо.

читайте такожЛукашенко на низькому старті, або Коли Білорусь відкрито вплутається у війну в УкраїніАле відкрита участь не вигідна самому Лукашенку, оскільки це - чутливе питання для білоруського суспільства. І у разі, якщо вони наважаться на інтервенцію, тисячі білоруських опозиціонерів можуть взяти зброю в руки і підуть воювати, що викличе ризики для втримання влади невизнаним президентом.

Маркерами реальної готовності до наступу Білорусі можуть стати провокації на кордоні біля кордону з Україною - обстріли, участь диверсантів тощо.

Однак ризики цього дуже малі. Бо якщо Лукашенко справді братиме участь у війні, це спровокує ще більші і інтенсивні поставки зброї до України. Та і Путін буде змушений витрачати додаткові ресурси на втримання влади в Білорусі. Адже Лукашенко у Путіна - це ніби Мусоліні у Гітлера. Він теж був слабким союзником, на якого Німеччина витрачала багато коштів.

До того ж, новий наступ може бути ще менш успішним, ніж наступ у лютому. Адже у лютому росіяни заходили парадними колонами, а зараз навкруги блокпости, розгорнуті бригади ТРО, військові ЗСУ, певна техніка і цього буде достатньо, аби зав’язати контактні бої.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти