Біла гвардія білих панів: яке місце в житті Булгакова займала Україна

6 вересня 2022, 08:34
Чи варто дивуватися, що під час війни з імперією українці не хочуть бачити у своїй столиці музей ідейного колонізатора?
Скріншот з фільму "Біла гвардія"
Скріншот з фільму "Біла гвардія"

У деяких російських лібералів істерика українці "зазіхають на святе", хочуть закрити музей Булгакова в Києві.

Однак, що ж тут дивного? Булгаков до України має приблизно таке ж відношення, як Кіплінг до Індії. Булгаков, як і Кіплінг, був представником імперської культури, що народилися в колонії. Він також на все життя зберіг психологію колонізатора і відповідне ставлення до "повсталих племен", в тому числі до українців.

Творчість Кіплінга в незалежній Індії ігнорували 60 років. І тільки в 2007 році вирішили відкрити музей в будинку, де він народився. Можливо, бути і в Україні через 60 років до Булгакова почнуть ставитися просто як до великого письменника і його музей перестане викликати відторгнення. Але під час війни з імперією це неможливо.

відео дня

По "Білій гвардії" видно, яке місце в житті Булгакова займала Україна і українці. Позитивні герої роману, російські офіцери, за якими ховається автор, його родичі і друзі, поводяться як колонізатори, обложені повсталим проти них народом колонії, тобто українськими селянами. На свої сили надій немає. Занадто мало їх у порівнянні з ворожою масою повсталих. Всі надії колоніальних офіцерів крутяться навколо допомоги інших, більш могутніх колонізаторів: німців, французів, англійців. Офіцери в шоці: німецька армія йде з України, хто тепер буде захищати їх від українського народу? "Білі панове", як потопаючі за соломинку, хапаються за будь-яку безглузду чутку. Готові повірити навіть у допомогу проти українців з боку міфічних сенегальців (пам'ятаєте, "а де ж сенегальців роти?").

У ставленні позитивних героїв "Білої гвардії" (і очевидно її автора) до українців поєднуються елементи національної та соціальної ненависті. Адже ці офіцери - вихідці одночасно з національно і, як наслідок, соціально привілейованої меншини (російські дворяни), якій протистоїть національно і соціально дискримінована більшість (українські селяни).

Чи варто дивуватися, що під час війни з імперією українці не хочуть бачити у своїй столиці музей ідейного колонізатора?

І, до речі, це не просто абстрактна дискусія. Гіркін і багато інших піонерів антиукраїнської агресії любили вбиратися в білогврадійські мундири, мабуть відчували себе турбінними, що йдуть воювати з "петлюрівцями".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти