Битва за Верден - це як битва за Бахмут

9 березня 2023, 08:48
Так само як і росіяни, німецькі війська під Верденом вже були виснажені і не могли проводити масштабних наступальних операцій.
Битва за Верден - це як битва за Бахмут
Бахмут для росіян має скоріше символічне значення / Фото: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Помітив, що зараз в Україні дуже великі надії покладають на майбутній наступ.

А публічна інформація про тренування наших воїнів та великі об’єми західної техніки для України в європейских портах говорить про те, що йде серйозна підготовка резервів для цього наступу.

Тому цілком можливо, що в кінці весни-влітку ми станемо свідками ще однієї перемоги і нових повернених територій, але мені здається що успіх буде далеко не такий як ми всі чекаємо. Наприклад, щодо Криму я маю певні сумніви.

відео дня

І чомусь в голову мені лізе одна історична аналогія з Першої світової війна. Битва за Верден та Битва на Соммі.

Битва за Верден - це як битва за Бахмут. Так само як і росіяни, німецькі війська тоді вже були виснажені і не могли проводити масштабних наступальних операцій. І так само Верден мав скоріше символічне значення для Німеччини, ніж стратегічне. Під час Франко-прусської війни в 1870, Верден був фортецею, яка найдовше тримала оборону проти прусських військ. І оскільки ця фортеця стала символом незламності французів, то тому німці обрали саме цей напрямок. Насправді, це лише одна з версій, але враховуючи що Верден мав найбільш укріплені форти у Франції, то важко знайти якесь інше логічне пояснення цього нападу.

З іншої сторони, Битва на Соммі це був масштабний план наступу британських військ, на який британське командування підготувало значні сили і покладало дуже великі надії.

Чим закінчились ці битви? Незважаючи на певні початкові успіхи, німецький наступ на Верден провалився. Не в останню чергу через британський наступ. Зараз історики говорять, що ця битва дуже сильно підірвала боєздатність німецьких військ, але також вона нанесла непоправних втрат і французам.

Також не можна сказати, що британські війська досягли значного успіху під час свого наступу. Хоча лінія фронту було прорвано і британцям вдалось просунутись аж на 40 км, але самі британці вважали цю операцію провалом через великі втрати і погані результати. І як писав в своїх мемуарах Ллойд Джордж, що саме через цей провал в уряді почали лунати заклики до переговорів з Німеччиною і привели до відставки прем’єр-міністра Асквіта.

До закінчення ж самої війни залишалось майже 2 роки…

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти