Бізнес став віддавати перевагу "золотому матрацу"

9 серпня 2021, 07:45оновлено 9 серпня 2021, 18:33
Ті вільні кошти, які ще не вивели за межі України, фінансово заможні підприємці звично направляють на ринок нерухомості.
Гроші, заощадження
Бізнес воліє вкладати в нерухомість замість інвестицій / УНІАН

"Професіонали" у владі зашугали в дошку український бізнес. Тому не тільки політики і топчиновники, а й представники малого і середнього бізнесу стали віддавати перевагу "золотому матрацу" і вкладенням в нерухомість замість інвестицій в українські компанії та підприємства. І все частіше наш національний бізнес реструктуризується, на превеликий сором, таким чином, що в офшорах створюються структури не стільки для ухилення від оподаткування, скільки з метою захисту активів.

Ну, а ті вільні кошти, які ще не вивели за межі України, фінансово заможні підприємці звично направляють на ринок нерухомості. Відповідно рекордно високі ціни на квартири продовжують летіти вгору. Нерухомість за останній рік виросла подекуди на третину, найбільше - в Києві. Як стверджують експерти, першою почала підійматися ціна новобудов, що потягнуло за собою і вартість на вторинному ринку.

Ще дорожчою буде нерухомість, якщо депутати проголосують за законопроєкт № 5600, який запроваджує необхідність сплати компаніями ПДВ при проведенні операцій з нерухомістю на вторинному ринку.

відео дня

Наших громадян, які продають більш як 2 об'єкти нерухомості на рік, зобов'язуватимуть сплачувати 18% ПДФО з кожної наступної угоди. Зараз в ціні квартир податок на додану вартість вже врахований (ці 20% забудовник закладає, коли вперше продає новозбудоване житло).

Нарощувати силовий і податковий тиск на український бізнес - це у нас закономірно, бо влада думає тільки про сьогоднішній день, а не про довгостроковий розвиток економіки країни.

читайте такожТреба побоюватися голодних бунтів безробітнихІ ніхто досі не знає, коли ж наше право та інвестиційний клімат будуть такими, щоб бізнес був зацікавлений розвиватися саме в Україні. Скільки ще у владі кермуватимуть догматики, аферисти, словоблуди і апологети?

Адже на відміну від їх популістської політики, де найголовніше - це красиво говорити на телебаченні, політика економічного розвитку вимагає знань, серйозного ставлення до справи і, найголовніше, дуже високої відповідальності. І що зараз добре для наших популістів - так це відсутність відповідальності, мовляв, український ринок все сам вирішить. А якщо все вирішує ринок, то й думати не треба, і прораховувати наперед ефект ухвалених рішень не треба, і відповідати за зобов'язаннями не треба.

Отже, відмовляючись від популістської риторики, що потрібно робити?

Усвідомлюючи, по-перше, що криза далеко не завершена, висунути на перший план напрямки реформування українського законодавства в частині правового регулювання відносин між державою і українським бізнесом. Основне завдання держави - сприяти розвитку малого та середнього бізнесу, надаючи йому максимум свобод.

читайте такожЧому не варто радіти зростанню зарплати до 500 доларівПо-друге, удосконалити держрегулювання всіх сфер економіки і насамперед банківського сектора, ринку цінних паперів, страхового та недержавного пенсійного забезпечення.

По-третє, завдання з модернізації та інновацій в реальному секторі економіки не можуть бути розв'язані без кардинальних змін антимонопольного законодавства, а також процедури банкрутства.

По-четверте, удосконалити правове регулювання у сфері управління корпоративною та державною власністю. Ну, поки досить. Дай Бог, це виконати

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти