Блеф Путіна чи реальний ризик: докладно і зрозуміло про ядерну загрозу

3 жовтня 2022, 21:22
Найцікавіше: ніхто, Кремль в тому числі, не знає точно, чи є в недоімперії працездатна ядерна зброя.
Ядерна зброя, ядерний удар, Володимир Путін
Чи завдасть Путін ядерного удару по Україні / ua.depositphotos.com, Reuters

Останнім часом до мене як до фахівця часто звертаються за коментарем про ймовірність ядерного удару з боку недоімперії.

Чому як до фахівця? Тому що я навчався в ракетному вузі, де нам викладали основи функціонування ядерної зброї. Потім під час роботи в ракетному КБ "Південне" я часто бував у відрядженнях на випробувальних полігонах, в тому числі, ядерних, військових дослідних інститутах, командних центрах. Спілкувався з "пуголовками" — так ми називали працівників Міністерства середнього машинобудування, які створювали ядерну начинку для головних частин наших стратегічних ракет. До речі, вона називалася "корисним навантаженням" — оцініть збочений гумор.

Загалом, я знаю, що являє собою ракетно-ядерний щит СРСР, який успадкувала недоімперія. І з тих пір він принципово не змінився.

відео дня

Викладаю тезово:

1. На сьогодні ймовірність ядерної атаки як стратегічними, так і тактичними боєприпасами є мінімальною. Тому що провівши могилізацію, Кремль упевнений, що здатний завалити нас "гарматним м'ясом" і перемогти звичайною зброєю. Загалом, знову взяти Київ за три дні і пройти парадом Хрещатиком…

2. Застосування стратегічної ядерної зброї взагалі видається абсурдним навіть у виконанні кремлівського маніяка. Так як в підсумку це одночасно буде удар по РФ, анексованим нею територіям, Білорусі. А також по сусідах України, що входять до НАТО. З витікаючими наслідками.

3. Імовірність застосування тактичної ядерної зброї, яку відрізняють від стратегічного тільки по потужності (що нижче 1 кілотонни — тактична) все-таки існує. Тому що на нас напала саме ядерна держава. Але реальних цілей для тактичної ядерної зброї в Україні практично немає - нашу критичну інфраструктуру, на жаль, агресор здатний зруйнувати і звичайними ракетними ударами. І в цьому випадку "відповіді" від НАТО він не отримає.

4. Застосування тактичної ядерної зброї не носить глобальних наслідків. Вражаючі фактори тактичної ядерної зброї діють на відстані 10-15 км від епіцентру вибуху (у стратегічної ядерної зброї це сотні кілометрів).

5. На боєздатність ЗСУ застосування тактичної ядерної зброї майже не вплине. У нашій ситуації це, в основному, засіб для залякування мирного населення.

6. Удар будь-якою ядерної зброї неможливо зробити раптово - ні технічно, ні організаційно. Про підготовку такого удару буде відомо заздалегідь, і наші союзники, Штати, перш за все, матимуть час і можливість для заходів реагування — як превентивних, так і відповідних.

7. Ядерну зброю як систему стримування в СРСР створювали грамотні фахівці. Тому там є захист як від дурня, так і від маніяка.

8. Для застосування будь-якої ядерної зброї треба привести ядерні сили недоімперії в повну (а не підвищену!) бойову готовність. Це означає, крім іншого, що офіцери відповідних частин будуть по тривозі відправлені в командні пункти, Бункери ракет і т.д. негайно почнеться виття в соцмережах від дружин цих офіцерів, що настає кінець світу.

9. Ядерні боєголовки пристиковані до ракет тільки в підводних човнах, що знаходяться на бойовому чергуванні в Світовому океані. Але це стратегічна ядерна зброя. Крім того, польотних завдань для удару по Україні такими ракетами ніхто при Союзі, зрозуміло, не розробляв.

10. Основна частина ядерної зброї знаходиться в довготривалих сховищах - 10 національних і 30 регіональних. Сховище - це величезний підземний об'єкт, який можна порівняти за розмірами з підземним автопаркінгом великого супермаркету. Місця розташування сховищ відомі ще з часу їх спорудження при СРСР і постійно контролюються нашими союзниками як із супутників, так і іншими розвідувальними інструментами.

11. Для доставки ядерного заряду його треба витягти зі сховища і в спеціальному контейнері доставити на ракетну позицію, або авіабазу, або безпосередньо у війська на фронт. Заряд "фонить", цього слабкого випромінювання достатньо, щоб засікти і відстежити переміщення боєзаряду з супутників або за допомогою літаків-розвідників. Відповідно, США мають можливість знищити такий заряд по дорозі за допомогою звичайної високоточної зброї, ядерного вибуху при цьому не відбудеться. Або, вже після застосування (це будуть вирішувати в Білому домі), за кілька днів знищити всі окупаційні війська РФ в Україні.

12. У 2013 році в недоімперії проводили навчання з доставки ядерної зброї зі сховищ на стартові позиції. Возили габаритно-масові макети. Штати навчання уважно відстежували, всі маршрути доставки їм відомі.

13. Між Білим Домом і Кремлем діє "гаряча ядерна телефонна лінія" для попередження ексцесів з ядерною зброєю. Ця лінія функціонує і зараз. Вивезення навіть однієї реальної боєголовки зі сховища, про яке в належному порядку не повідомлені ядерні країни, може розцінюватися як підготовка до нападу.

14. Персонально Путін не може запустити застосування ядерної зброї. Необхідно підтвердження Міністра оборони, нач Генштабу, командувача ракетними військами стратегічного призначення, начальника 12 Головного управління МО РФ. Далі кодові команди спускаються на рівень дивізій і так далі до конкретних молодших офіцерів, які безпосередньо забезпечують виконання наказу. У нинішній ситуації ймовірність того, що на низовому рівні наказ буде виконаний, мінімальна.

15. Найцікавіше: ніхто, Кремль в тому числі, не знає точно, чи є в недоімперії працездатна ядерна зброя. Ядерні матеріали старіють. Випробування не проводяться з 1996 року. Про бардак, який твориться в оборонному відомстві недоімперії, можна судити по "другій армії світу", танкам "Армата", винищувачам 5 покоління і могилізаціі, коли призовникам видають зброю сорокарічної давності.

Так що на сьогодні маємо черговий - ядерний - блеф Кремля. Мою оцінку ситуації могла б змінити спроба недоімперії провести "демонстраційні повітряні випробування ядерної зброї". До цього, а також до нової евакуації посольств з Києва, нам слід зосередитися на реальних загрозах, які несе ця війна.

Ось такий він, реальний світ, в якому нам випало жити.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти