Блокування кордону: ситуація дійшла до критичної точки

22 грудня 2023, 19:09
Ситуація дійшла критичної точки, коли європейські партнери шукають альтернативу українським товарам в Євросоюзу.
Блокування кордону: ситуація дійшла до критичної точки
Питання блокування кордону потрібно якнайшвидше вирішити на рівні урядів чи президентів / Колаж: Главред, фото: УНІАН ​

Через війну в Україні не має авіаперевезень, обмежені морські шляхи.

В таких умовах країна має активно розвивати міжнародні вантажні перевезення.

Нещодавно чиновники Міністерства відновлення звітували за цей рік, в тому числі у сфері міжнародних вантажних перевезень.

відео дня

В цьому році до електронної черги перетину кордону приєднали 16 пунктів пропуску, зафіксовано 650 тис. перетинів кордону користувачів з понад 40 країн, створили реєстр професійних водіїв та відкрили 7 навчальних центрів для водіїв. Хто хоч раз перетинав кордон розуміє, як важливу функцію відіграє електронна черга. Адже ви можете не стояти на кордоні, а планувати час та приїхати тоді, коли черга дійде до вас.

Зі стратегічних питань – продовжили транспортний безвіз з ЄС та Молдовою, підписали транспортний безвіз з Норвегією та Північною Македонією, домовилися про дозволи Азербайджаном, Чорногорією, Боснією та Герцеговиною, Румунією, розпочали перемовини з Марокко щодо підписання угоди про автомобільні перевезення. Це також важливі кроки, щоб українські товари доставляли в різні куточки світу.

В цьому році була продовжена на рік угода про "транспортний безвіз", що дозволило збільшити український експорт вантажівкам як мінімум на 30% (остаточні підрахунку будуть на початку наступного року). Якщо коротко, то за цією угодою наші вантажі можна ввозити в ЄС без додаткових дозволів, на таких самих умовах ввозяться товари й в Україну.

Але згадавши досягнення, потрібно згадати й проблемні моменти. Ситуація на польському кордоні тривалий час залишається критичною. Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін вважає, що блокування кордону польськими перевізниками економіки України втратила понад 1 млрд євро. Зрозуміло, що під час війни ці кошти могли піти на фінансування армії.

Ситуація дійшла критичної точки, коли європейські партнери шукають альтернативу українським товарам в Євросоюзу, адже із України їм не можуть доставити вантажі. Питання блокування кордону потрібно якнайшвидше вирішити на рівні урядів чи президентів. Адже Україна йде шляхом інтеграції економіки в ЄС, і блокування кордону змушує українських перевізників перелаштовувати логістичні маршрути через інші країни.

Бачу, що українські чиновники з уряду, Міністерства відновлення, посли країн, Федерація роботодавців України, Асоціації перевізників та Європейська бізнес асоціація майже щодня проводять зустрічі з польськими колегами, з перевізниками, намагаються вирішити це питання. Без розблокування кордону частина українських товарів залишаться на складах на багато місяців. Замість того, щоб експортуватися в країни ЄС та приносити прибуток, сплачуючи податки в бюджет України.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Понад двадцять років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти