Боротьба з інакомисленням по-китайськи: які нові обмеження Кремль придумав росіянам

18 червня 2021, 07:57
Росія йде шляхом самоізоляції. І законопроектами про "прозорий інтернет" росіян ще більше будуть ізолювати від інакомислення.
Інтернет
У Росії вжили жорстких заходів щодо контролю Інтернету / УНІАН

Депутати Держдуми РФ ухвалили в другому читанні три законопроекти щодо контролю Інтернету. Ними, зокрема, передбачається встановити контроль Роскомнагляду над розміщенням реклами, запровадити обов'язковий підрахунок інтернет-аудиторії, відкрити офіційні представництва міжнародних інтернет-гігантів в РФ, а у разі відмови компаній – обмежувати доступ до ресурсів.

Прийняті законопроекти - відмінна демонстрація того, як Росія намагається взяти під контроль всі ресурси та інструментарії для впливу на електорат. Спочатку схожу ініціативу запровадили для іноземних телемовників - згідно з нею, кожен такий мовник повинен мати російське представництво, яке на 80% має належати російським громадянам.

Та ж модель тепер, ймовірно, буде поширюватися і на інтернет-ресурси. Адже РФ створює всі умови для того, що іноземна компанія, яка є платформою, мала офіс в РФ, працювала за її законами і, природно, щоб її спецслужби при цьому мали доступ до інформації користувачів для їх контролю. І якщо якась компанія буде не готова виконати ці умови, то, швидше за все, вона працювати не буде.

відео дня

Фактично таким підходом Росія ризикує перетворитися на другий Китай, де працюють лише вітчизняні додатки. Фактично, вона вже йде шляхом самоізоляції - у них вже є спроби легалізувати суверенний Інтернет і цими законопроектами про прозорий Інтернет вони ще більше будуть ізолювати росіян від інакомислення. І в разі відходу іноземних сервісів з країни ситуація в РФ цим тільки посилиться.

читайте такожЯк заборона російських сайтів в Україні може створити " інформаційні євробляхи"Однак в Україні, незважаючи на те, що поганий приклад заразливий, я не вірю в те, що це можливо буде реалізувати. Хоча, безумовно, можуть бути спроби реалізувати лайт-версію ідей російських законодавців.

Тому що українські закони написані так, що рішення судів не корелюються з технічними можливостями провайдерів. Реалізація подібного інструментарію в Україні - це більше залякування, тому що в законодавчому полі вони рідко доходять до логічного завершення. У тому числі, і завдяки реакції громадськості. Тому що Україна, на відміну від Китаю і РФ, більш інтегрована в західний світ, і за відсутності внутрішніх альтернатив соцмереж такий сценарій неможливий.

Олександр Глущенко, медіаексперт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти