Борщовий абсурд, або До чого призведе прагнення депутатів призначити день борщу

2 грудня 2021, 20:41
Обивателям в принципі все одно, чий борщ або пельмені - їм важливіше мати можливість і гроші приготувати їх вдома.
Борщ, український борщ
Депутати Ради пропонують встановити день українського борщу / УНІАН

Низка депутатів Верховної Ради запропонувала встановити день українського борщу і відзначати його кожну другу суботу жовтня. Згідно з пояснювальною запискою, український борщ - це традиційна перша страва українців і маркер національної ідентичності, а ініціатива депутатів покликана забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури.

Однак призначення такого дня - чергова дурість і спроба застовпити за собою право називати борщ істинно українською стравою. Суперечки на цю тему ведуться, але обивателям в принципі все одно, чий борщ або пельмені - їм важливіше мати можливість і гроші приготувати їх вдома.

Спроба політизувати тему кулінарії і намагатися комусь щось довести вже далеко не перша, але робити з цього ціле національне свято - абсурд. З таким же успіхом варто робити подібне свято для кожної страви - не вистачало ще створити комітет імені Клопотенка, щоб він склав перелік страв, які потрібно увічнити державними святами. Окремо тоді можна святкувати і дні українських інструментів, яких теж досить багато.

відео дня

Ця ініціатива - марна, звичайний популізм і чергова спроба отримати увагу електорату. На темі борщу минулого року активно спекулювали, був мільйон онлайн-дискусій, де доводили, що борщ - українська страва. По суті, це зайвий привід об'єднати навколо себе радикально-патріотичну аудиторію і хайпонути.

Швидше за все, цю ініціативу навіть можуть підтримати в парламенті. Тому що якщо цей документ пройде комітети і буде винесений на голосування в сесійну залу, існує ризик, що будь-який голос "проти" буде сприйматися мало не здачею державних інтересів - мовляв, не вважаєш, що борщ заслуговує окремого свята, значить, і не вважаєш його українським.

читайте також"Так чий же борщ": Ніцой відповіла на болюче для українців питанняУ цьому випадку зіштовхнути когось лобами можна буде тільки на рівні коментарів в Інтернеті - ніхто не візьме в руки вила і не піде вбивати сусіда за те, що він у день борщу його не готував або з його кухні пахло котлетами. При цьому на подібні свята обов'язково будуть виділятися гроші з бюджету (особливо - на місцевому рівні), тому чиновники підтримають цю ідею.

Денис Гороховський, політичний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти