Чи буде війна в Нігері і до чого тут Росія

13 серпня 2023, 09:14
З точки зору інтересів Росії, хаос і дестабілізація - бажаний варіант.
Нігер
У Нігері військова хунта готується оборонятися / Колаж: Главред, Вікіпедія

Позачергове засідання країн ЕКОВАС (Західна Африка) закінчилося. Було прийнято рішення вторгнутися в Нігер. Тепер без ультиматуму, з відкритою датою.

Як все пройде, коли і хто конкретно братиме участь у вторгненні - невідомо. Бенін точно надасть війська, але скільки - незрозуміло. Кот Д'івуар виставить 850-1100 солдатів. Президент Нігерії теж братиме участь, незважаючи на те, що проти цього виступають племінні лідери мусульманської півночі і Сенат країни.

У будь-якому випадку, участь Нігерії необхідна, бо у них найбільша і боєздатна армія в регіоні (160 000 військових), але вони також повинні це зробити разом з кимось ще, а не одні, щоб надати операції достатній рівень легітимності.

відео дня

Решта країн або виступають проти інтервенції, або зайняли нейтралітет. Цим і можна пояснити компромісний варіант підсумкового документа, прийнятого в ЕКОВАС, в якому було висловлено бажання вирішити все мирним шляхом, незважаючи на мобілізацію резервних військ.

США і Франція висловили підтримку рішенням ЕКОВАС, але Вашингтон все ж вважає за краще договірняк, а не війну, побоюючись непередбачуваних наслідків. Париж більш жорсткий зі зрозумілих причин: вони більше втрачають.

У самому Нігері військова хунта готується оборонятися. Вони провели повну кадрову зачистку в центральному уряді і в регіонах, поставивши всюди своїх губернаторів і призначивши новий уряд, до якого увійшли як військові, так і цивільні. Напередодні саміту вони погрожували вбити поваленого президента Мухаммеда Базума, якщо ЕКОВАС піде на інтервенцію.

Загалом, у них було майже 2 тижні, щоб підготуватися та згуртувати населення. Частково, їм це вдалося. Перша ставка ЕКОВАС і США на розкол серед нігерських військових провалилася: армія не наважилася йти проти президентської гвардії, і вони навіть згуртували ряди.

Тепер, мабуть, будуть застосовувати військову силу по-справжньому. Як я і писав, інтервенція буде успішною, якщо вона буде швидкою і на переросте в регіональну війну. Затягування бойових дій і включення у війну сусідніх країн загрожує непередбачуваними і потенційно руйнівними наслідками, в результаті яких ситуація в Сахелі стане ще гіршою, ніж зараз.

З точки зору інтересів Росії, хаос і дестабілізація - бажаний варіант, оскільки дозволить налаштувати проти Заходу ще більше африканських країн і створить умови для посилення там позицій не-західних країн, включаючи саму РФ. Так що, вони будуть робити все, щоб або а) не допустити інтервенцію, показавши ЕКОВАС і Захід слабкими, або б) затягнути будь-яку можливу війну, надавши підтримку хунті Нігеру, якщо буде така можливість.

Наші інтереси прямо протилежні і ближчі до інтересів Штатів: переговори і консервація ситуації для недопущення Заходу в Нігер росіян і недопущення регіональної дестабілізації, яка потенційно вдарить по позиціях Європи в Сахелі і створить додаткову точку напруги у них на флангах.

Хто такий Ілія Куса

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював з низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти