Час "Ч" для Зеленського: що визначить його долю і подальші рейтинги

26 листопада 2021, 09:19
Рейтинги Зеленського продовжують танути, і зима може суттєво погіршити ситуацію.
Зеленський перебуває під постійним потоком інформаційних ударів
Ключовим періодом для Зеленського стане зима / УНІАН

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова, якби сьогодні проходили президентські вибори в Україні за нинішнього президента Володимира Зеленського, як і раніше, проголосувала б більшість громадян. Однак, незважаючи на те, що Зеленський лідирує, його підтримка продовжує танути: якщо на початку серпня 2021 року за нього проголосували б 19,5% опитаних, то в листопаді – тільки 17%.

Таким чином, тренд визначається. Але питання в тому, закріпиться він, або Зеленський зуміє його переломити.

На рейтингу Зеленського позначається кумулятивний ефект цілої низки чинників: скандал із Pandora Papers, "Вагнергейт", тарифна проблема, а також протистояння з командою Ахметова. Склався негативний для Зеленського розклад, в якому він знаходиться під перманентним потоком інформаційних ударів, що не могло не позначитися на його рейтингу.

відео дня

Жовтень дав найбільш помітне зниження його підтримки. Але поки що це зниження некритичне, тому що Зеленський, як і раніше, лідирує. За винятком даних того ж Центру Разумкова, які кажуть: якби Зеленський вийшов у другий тур президентських виборів із колишнім спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, перевагу в цій парі отримав би Разумков, випередивши Зеленського буквально на соту відсотка. А так, Зеленський перемагає в парах будь-якого іншого кандидата.

Однак проблема в тому, що ситуація для Зеленського може ще сильніше загостритися, якщо трапиться енергетична криза: почнуться "віялові відключення", зупинка промислових підприємств і тощо. В цій ситуації Зеленський може виявитися крайнім. Враховуючи, що інформаційний баланс не на його користь, відповідальність за таку кризу вішатимуть на нього. Все це може погіршити ситуацію для Зеленського і призвести до падіння підтримки, коли вона провалиться нижче позначки 20%.

Нижче 10% не провалювався жоден президент України, крім Ющенка, тобто навіть найбільш непопулярний політик мав свої 10%. Кучма – тому приклад, і навіть Янукович після від'їзду до Ростова, мав більше 25% підтримки (по суті, стільки ж, скільки зараз у Зеленського).

Нинішня свистопляска з рейтингами – це елемент інформаційної кампанії, спрямованої на те, щоб показати: Зеленський падає, все пропало.

читайте такожЩо буде, якщо рейтинг Зеленського продовжить руйнуватися

Однак поки що для Зеленського не все пропало, але тенденція розвивається в несприятливому для нього напрямку. Він фактично опинився на самоті: "соросята" – вороги, Медведчук і Порошенко – вороги. У цю компанію ворогів додаються ще й представники нашого олігархічного кооперативу, які володіють ресурсами і досить потужним впливом. Встояти в цій ситуації Зеленському буде дуже непросто.

Втім, нічого неминучого, крім смерті, немає. Тому зовсім необов'язково, що падіння рейтингу Зеленського продовжиться. Для Зеленського ключовим періодом є зима: якщо він зуміє утримати енергетичну ситуацію під контролем, пройти зиму без катаклізмів (імовірність цього не висока, але вона є), то він втримається і стабілізує свій рейтинг. У разі ж несприятливого сценарію, всіх собак повісять на нього, і всі економічні проблеми моментально будуть трансформовані в політичні вимоги, спрямовані проти Зеленського.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти