Чого очікувати від Путіна після "анексії" нових українських територій

27 вересня 2022, 08:20
Частини Запорізької та Херсонської областей Путіну необхідні, щоб мати сухопутний коридор до Криму.
Володимир Путін
Путіну дуже необхідна оперативна пауза, вважає Маском Ялі/ Reuters

Підходять до завершення т.зв. "рехферендуми" в 4-х українських областях. Вже з'явилася інформація в офіційних російських ЗМІ про те, що закони про прийняття до складу рф нових територій будуть прийняті вже протягом декількох наступних днів після оголошення результатів.

Які вони будуть - очевидно.

А ось що буде далі?

відео дня

Природно, в будь-якій ситуації є кілька варіантів розвитку.

1. Найбільш ймовірний - Путін почне розмахувати "ядерною дубиною" і вимагати виведення ЗСУ з території цих областей. В першу чергу - Донецької і Луганської.

Частини Запорізької та Херсонської областей йому необхідні, щоб мати сухопутний коридор до Криму.

Хоча можливо він і залишить "вікно для маневрів" для торгів із Заходом, як і раніше твердячи тільки про "звільнення" Донецької та Луганської областей як цілей "спецоперації".

Путіну дуже необхідна оперативна пауза, бо основна частина боєздатних сил ЗС рф вже могілізірована або введена з ладу, а тих, що залишилися, не вистачає для досягнення навіть мінімальних завдань щодо утримання лінії фронту. Путлер прямим текстом це визнав в недавньому зверненні, виправдовуючи "часткову мобілізацію".

Природно, Україна не піде на такий самогубний крок, прекрасно знаючи справжні наміри Путіна - доукомплектувати війська, провести мобілізацію, забезпечити в зимову паузу необхідним озброєнням і завдати нового удару якщо не взимку (згадуємо Дебальцеве 2015), то навесні. 300 тисяч - це, природно, не фінальна цифра. І розрахована вона далеко не для зміцнення оборони по лінії фронту.

2. А ось що буде, якщо Україна і захід не погодяться на умови Кремля? Чи завдасть ядерного удару ?

Як мені здається, в найближчі тижні-місяць - вкрай малоймовірно. Це "останній аргумент", який Путін використає тільки коли поразка на фронті буде очевидною. Поки цього немає. Для уникнення нових проривів ЗСУ і проводиться мобілізація.

Є величезні ризики для Путіна - опинитися в повній ізоляції. А без ринків Китаю та Індії підтримувати економічну стабільність виявиться неможливим. Китай, до речі, також приєднався до Будапештського меморандуму. І не зацікавлений в катастрофі світопорядку, який дозволив йому досягти небувалих економічних успіхів.

Тому поки Путін спостерігає за реакцією. Ніхто не визнає анексії, навіть Туреччина і Китай. Тому кричати про те, що це "російська територія" - яку такою ніхто не визнає і обґрунтовувати тим самим право завдати ядерного удару - це самогубство, чого Путін не може не розуміти.

Але в міру того, як на полях битви успіхи ЗСУ будуть (якщо) зростати, ризики нанесення удару тактичним ядерним зарядом зростатимуть. Але це вже ближче до зими.

Поки світ входить в низку вкрай важливих виборів у двох наймогутніших державах світу - КНР (16 жовтня з'їзд КПК, на якому можуть переобрати Сі на 3-й термін) і в США в Конгрес (8 листопада).

Від їх підсумків буде дуже багато залежати як особисто для Путіна (Китай), так і для України (чи утримають демократи контроль над Сенатом і нижньою палатою).

Тому Путін вирішив не чекати і пішов на випередження, щоб вести переговори з позиції сили і постаратися за підсумками року закріпитися на захоплених позиціях, щоб виправдати доцільність війни перед населенням, яке активно зараз відправляє на забій абсолютно непідготовленим в Україну.

Варіантів розвитку подій з'являється, звичайно ж, більше. Але це основні в короткостроковій перспективі.

Також дуже багато залежатиме від того, чи дадуть результати протести в рф проти могілізаціі на Північному Кавказі. У такому випадку може прискоритися внутрішня дестабілізація в рф і з'являться шанси "палацового перевороту".

Входимо в нову турбулентність після відносного літнього затишшя. Війна набирає обертів і переходить у нову фазу - повномасштабну.

Цілком допускаю, що Путін після спроби анексії може й офіційно оголосити війну в разі, якщо Україна і Захід не погодяться на його "мирний план".

Так що стежимо за розвитком ситуації не тільки на фронті, але і в самій рф.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти