Чого Путін боїться найбільше

4 січня 2024, 08:12
Пригожин це дуже чітко продемонстрував, але через відсутність передумов в суспільстві - програв.
Кремль
Вибори путіна пройдуть спокійно / ua.depositphotos.com

Головна і дуже важлива зміна в рф - це погіршення внутрішньої соціально-економічної ситуації. Це важко встановити по цифрам, оскільки путін і влада брешуть постійно про стан економіки. Але опитування ІКАР у вересні 2023 року показує вражаючу зміну настроїв росіян: 42 % найбільшою проблемою назвали низький рівень зарплат і пенсій, а СВО - 31%. Для розуміння в грудні 2022 року: 50% назвали СВО найбільшою проблемою, а 25% - низькі зарплати і пенсії. Зрештою, тренд на погіршення ситуації підтверджує і сам путін, який більшість своєї прес-конференції присвятив соціальним питанням, а не війні.

Чому це важливо? Я постійно пояснюю, що революції в росії відбуваються згори. Тобто спочатку погіршується ситуація, тоді в оточенні царя з’являються бажаючі її очолити і скинути його, тоді починається двіж. Зрештою, Пригожин це дуже чітко продемонстрував, але через відсутність передумов в суспільстві - програв. Цього і боїться путін найбільше - появи нового опозиційного лідера. Тут мій прогноз полягає в тому, що ближче до осені і ми побачимо ряд конфліктів в російських елітах. Можливо навіть штучних, де будуть створювати якогось керованого конструктивного опозиціонера, але як і колись в царські часи - всі контрольовані рано чи пізно виходять з під контролю.

Вибори

Вибори путіна пройдуть спокійно. Головна інтрига чи принесе він на них якісь здобутки типу Авдіївки чи ні. Зараз я прогнозую, що ні. Російські генерали недооцінили ситуацію, і спалили серйозні ресурси вже, і на їх відновлення потрібний буде час, якого може не вистачити до виборів. Втім, немає причин думати, що путіну це дуже треба для перемоги. Не буде Авдіївки зроблять переможний угар з якогось маленького села. Опитування показує, що СВО не в пріоритеті. Скоріше якась перемога путіну потрібна більше для своїх партнерів, чим для росіян.

відео дня

Результати виборів також будуть визнані світом. З зауваженнями, що вибори не демократичні, але Захід визнає путіна. І я відразу закликаю ряд наших активістів не витрачати свій час і ресурси на боротьбу з цим визнанням. Справа в тому, що невизнання путіна робить не можливим мирний процес за його участі. І Захід на це ніколи не піде.

Санкції

Санкції залишаються одним з найпотужніших інструментів завершення війни. І на мою думку, тут Україна дуже сильно не допрацьовує. 2023 рік не можна назвати провальним в плані санкцій, оскільки доходи рф від нафти впали на 40%. Водночас, важко назвати успішним, оскільки рф отримувала доступ до технологій чіпів та іншого, змогла перевести економіку на військові рейки і втримати ситуацію. Так, допомагають Китай, Індія, Іран та Північна Корея, але більшість доходів і технологій рф продовжує отримувати від Заходу в обхід.

Мій прогноз полягає в тому, що в 2024 році більше уваги буде приділено питанню дотримання санкцій, чим прийняття нових пакетів. І Україна має активно в цьому брати участь. Ми можемо самостійно виявляти порушення санкцій іншими країнами як Грузія чи Казахстан, через які сьогодні йде левова частка західного імпорту на рф. Зрештою, я сподіваюсь, що відбудеться серйозна розмова Заходу з Індією, про те де вона на шкалі демократичних держав.

Війна

Фаза бойових дій буде поділена на два етапи. Перший до виборів путіна, другий до виборів в США. Про перше я вже сказав вище. Про друге - з липня - серпня я думаю путін розпочне фазу потужного наступу, на мою думку, на Харків. Наступ буде безперспективний, але його мета показати, що Байден і його підтримка України - провалилися. Це має дати пас Трампу на виборах президента США.

Загалом, я прогнозую, що в наступному році ми поміняємося з росіянами місцями. Вони підуть в потужні контрнаступи, понесуть втрати і зазнають невдачі. Ми ж нанесемо кілька успішних контрударів і можливо навіть виграємо більше чим в цьому році. Рік путін буде закінчувати дуже і дуже сумно. Наступи проваляться, внутрішня ситуація сильно погіршиться, в еліті будуть розколи.

Хто такий Віктор Андрусів

Віктор Андрусів – політичний і громадський діяч, заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації з гуманітарних питань (2015-2016), радник голови Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього (2016-2020). Нині – боєць ЗСУ, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти