Чого чекати Україні від 2024-го?

12 травня 2024, 09:00
1839
Щойно військова допомога досягне лінії фронту, ситуація почне хоча й повільно, але змінюватися.
Чого чекати Україні від 2024-го?
Перспективи війни у 2024-му році / Колаж: Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, 117 окрема бригада територіальної оборони

2024-й стане для рф приблизно таким самим, як для України 2023-й. Очевидно, що готується наступальна операція і генеруються резерви в прикордонних з Україною областях. Але заявлені амбіції набагато вищі, ніж у підсумку будуть результати.

Настрої у ра**истів близькі до настроїв українців річної давності після успіхів наступальних операцій осені 2022-го.

Але постачання військової допомоги зі США, а також снарядів із ЄС (у червні мають прийти перші 180 тисяч снарядів) мають ці апетити щодо захоплення ледь не всього Лівобережжя України сильно зменшити.

відео дня

Як і колосальні втрати в живій силі, яких зазнають ра**исти останніми місяцями. Людський ресурс у рф хоч і значно вищий, ніж в України, але кількість тих, хто готовий помирати за гроші (про міфи про "нацистів" і казати не варто) все одно обмежена.

І щойно військова допомога досягне лінії фронту, ситуація почне хоча й повільно, але змінюватися. Путін і Ко прекрасно розуміють, що "Вікно можливостей" закривається. І що встигнуть "відгризти", заваливши трупами і повністю зруйнувавши повністю українські міста і села цього року, там і пройде лінія розмежування.

Завдання максимум, виходячи з цих складових, на мою думку, - вихід на адміністративні кордони Донецької області. Але з огляду на те, як довго вони брали Бахмут, Авдіївку або повністю оточений Маріуполь, досягти цих цілей за підсумками літньо-осіннього наступу їм не вдасться. І ось потім і з'являться "вікна можливостей" для переговорів.

З більшою часткою ймовірності вже за підсумками президентських виборів у США. Але основні події, як і 2023-го, відбуватимуться цього літа. Якщо, умовно, 2023-й став роком розчарувань після завищених очікувань за підсумками контрнаступу ЗСУ, то 2024-го все те ж саме має статися з рф.

Ось так і слід розуміти основний наратив Заходу "не дозволити Україні програти війну рф". Вистояти. Зберегти державність і контроль над територіями. Далі найімовірнішим мені видається "корейський сценарій".

Ні миру, ні війни. З військовим контингентом наших європейських союзників на лінії розмежування. Цей сценарій зараз активно лобіює Макрон. Спершу всі заявлять, що військ НАТО в Україні не буде. А потім уже як певний компроміс підготують суспільства країн ЄС до того, що під виглядом миротворців розміщуватимуть обмежений контингент за прикладом війни в колишній Югославії.

Таким мені бачиться базовий сценарій майбутніх подій російсько-української війни виходячи з нинішніх розкладів як на полі бою, так і на дипломатичному треку.

Хто такий Максим Ялі?

Максим Ялі - політолог, кандидат політичних наук. оглядач, журналіст, перекладач, дипломат, експерт-міжнародник. Народився 14 січня 1980 року в місті Маріуполь. Закінчив факультет іноземних мов у МДУ м. Маріуполя, а також Дипломатичну академію при МЗС України. Є старшим науковим співробітником в Інституті всесвітньої історії при Академії наук України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти