Що більше ми будемо бити по території РФ, то веселіші будуть переговори

9 серпня 2023, 06:44оновлено 9 серпня 2023, 11:56
Росія може стати проблемою не тільки для Саудівської Аравії, але і Франції та інших країн.
Тарас Загородній
Тарас Загородній / Главред

Україна повинна керувати війною. Чим більше ми будемо бити по території Росії, тим веселіше проходитимуть перемовини в наших інтересах. Якщо ми будемо пасивні, перемовини будуть, але не в наших інтересах – так влаштований мир.

Перемовини перманентно ведуться з перших днів війни, тому тут немає приводів засмучуватися. Згадайте, в перші три місяці війни після 24 лютого Європа взагалі пропонувала Україні здатися. Був відомий план прем'єр-міністра Італії Драгі, який складався з чотирьох пунктів, а в перекладі з дипломатичної мови означав одне – "віддавайте території, здавайтеся, закріплюйте нейтральний статус, забудьте про НАТО", тобто всі "хотілки" Російської Федерації. 16 червня минулого року трійка європейських лідерів – Макрон, Шольц і Драгі – приїздила до Києва конкретно з метою умовити Київ здатися. Зеленський сказав тверде "ні" і повіз їх до Бучі, і після побаченого там вони не посміли вимагати від України припинити воювати. Після того багато що змінилося, зокрема, європейські країни були змушені почати допомагати Україні.

відео дня

Більш того, стали також помітні протиріччя між інтересами Європи і США щодо Росії. Якщо Європа вже розуміє, що Росія є екзистенційною проблемою і загрозою для неї, тоді як Китай в її концепції вважається партнером, то для американців, навпаки, Китай – це суперник і військовий противник, а Росія є проблемою, яка при певному розкладі повинна грати на боці США в потенційному конфлікті з Китаєм. До речі, тому від британців і французів вже надійшли далекобійні ракети, а от від американців ATACMS досі немає.

Крім того, Україні необхідний власний ВПК. Без перенесення війни на територію Російської Федерації нічого не буде, оскільки в такому випадку перемовини, які починаються, закінчаться для нас погано. Якщо у нас буде боєздатна армія на момент пермовин, якщо ми будемо завдавати ударів по Москві і Новоросійську, знищимо новоросійські порти, зупинимо експорт російської нафти, перемовини проходитимуть набагато веселіше. Але для цього потрібна своя зброя. Росію не можна недооцінювати.

Росія може стати проблемою не тільки для Саудівської Аравії, але і Франції та інших країн. Москва ще з часів СРСР постачає до Африки радянське озброєння, але що буде, якщо туди хлинуть дрони та інші озброєння? Шахеди можуть пролетіти і по французькій базі в Нігері. І що тоді робитимуть інші держави, залишається питанням.

Наступний крок - проведення саміту миру. Україна зробила правильний хід, який дозволить країнам, які заявляють про нейтралітет, змінити свою позицію.

Тарас Загородній, спеціально для Главреда

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Більше двадцяти років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти