Чим обернеться смарт-парламент від Слуг народу

21 жовтня 2021, 06:57
Верховна Рада скоро може впритул зайнятися питанням скорочення чисельності депутатів. Однак поки "реформи" проявляться лише в швидкості прийняття законпроектів.
Олександр Корнієнко
Віце-спікер Олександр Корнієнко запропонував реформувати Верховну Раду в смарт-парламент / УНІАН

Новообраний віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко, говорячи про необхідність реформ у Верховній Раді, заявив, що вони приведуть до створення "смарт-парламенту".

Олександр Корнієнко любить висловлюватися по-сучасному, але що конкретно він має на увазі, тут дійсно можна тільки здогадуватися. Очевидно, що подібні заяви звучать тому, що парламент розуміє проблемність цілої низки моментів своєї роботи і, природно, щоб показати, що він намагається йти в ногу з часом і, якщо не вдасться змінити зміст, то хоча б форму.

Звичайно, під це "гумове" визначення можна підвести будь-який зміст-від скорочення чисельності парламенту до модернізації його роботи.

відео дня

Однак якщо відштовхуватися від того, що рік тому, в день проведення місцевих виборів, проводилося опитування про скорочення чисельності депутатського корпусу, то, можливо, саме це зараз і мають на увазі під ідеєю смарт-парламенту.

А оскільки цифра в 450 депутатів парламенту свого часу виходила з того, що в нього обирався 1 депутат на 100 тисяч населення України, з урахуванням того, що зараз українців набагато менше, ніж 45 мільйонів (цілком ймовірно, що вже немає і 35), у зв'язку з цим було б логічно скоротити чисельність парламентаріїв. Адже продуктивність депутатів від їх чисельності не залежить - 300 депутатів можуть працювати навіть більш продуктивно, ніж 450.

читайте такожБожевільний принтер 2.0: що буде з парламентом після звільнення РазумковаКрім того, враховуючи, що екс-спікера Дмитра Разумкова раніше дорікали гальмуванням цілої купи законопроектів, у тому числі і укваленого днями так званого законопроекту про НАБУ, який привів статус держоргану у відповідність Конституції і тим самим зняв конфлікт, то це також можна вважати якоюсь реформою (тим більше, що раніше тривалість процедур помітно дратувала президента Зеленського).

Саме в цих прискореннях законодавчого процесу і є поки головний ефект від слів Корнієнка - нічого іншого найближчим часом ми не побачимо. Тому не дивно, що вже до кінця року парламент на цій хвилі може ухвалити, наприклад, законопроект" Про столицю", навколо якого триває конфлікт.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти