Чим Україні загрожує заборона постачань антрациту з Росії

30 жовтня 2021, 06:28
Якщо Росія підтвердить заборону імпорту вугілля, то у разі дефіциту можуть початися обмеження електроенергії - як для промисловості, так і для населення.
Чим Україні загрожує заборона постачань антрациту з Росії
У Верховній Раді заявили про зупинку постачання антрациту з РФ до України / Reuters

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус повідомив, що з 1 листопада 2021 року Російська Федерація зупиняє поставки енергетичного вугілля (антрациту) в Україну.

Але для початку треба дочекатися бодай якоїсь реакції від Росії, аби розуміти, що саме сталося. Якщо це припинення поставок дійсно відбулося, то треба розуміти, що з РФ надходило вугілля з шахт у Ростовській області, які колись належали ДТЕК і які ДТЕК продав російським компаніям. Тобто якщо раніше ДТЕК фактично сам постачав антрацит на свої ТЕС, то тепер це роблять незалежні компанії.

Відповідно, незрозуміло, що саме має на увазі Герус, бо напевно є контракт, який передбачає рамки поставок - скільки вугілля купували і за якою ціною. Адже, наприклад, ціна України низька і вона не може платити більше (а ціна деяких поставок сягає 200 доларів за тонну, що дуже дорого для нас), бо Росія - це також світовий ринок і вона не згодна продавати вугілля дешевше.

відео дня

Через це цілком можливо, що причина зупинки поставок може бути банальною, а співпадіння з проведенням аукціону на бронювання білоруських потужностей для забезпечення ТЕС дійсно може бути співпадінням.

Крім того, Росія могла знову запровадити квоти на поставки, як вона це робила раніше. Їх запроваджували у випадку дефіциту вугілля на внутрішньому ринку або ж тоді, коли вугілля експортували до країн, де більша "маржа".

Політичний момент, звісно, також не варто виключати, але є вірогідність, що тут він не головний. Звісно, можна сказати, що Путін заборонив поставки, однак тоді незрозуміла істерика Геруса як державного діяча, бо він тут навпаки мав би радіти тому, що Україна нарешті позбавилася ярма у вигляді вугілля.

До речі, Україна з 2016 року запровадила програму скороченого вжитку антрациту через відсутність доступу до нього на окупованих територіях, у зв’язку з чим ДТЕК та Центренерго переводили свої блоки на газову групу вугілля (його теж довелося імпортувати, у тому числі - і з Росії).

Але якщо на Україну дійсно хотіли б тиснути політично, то тоді б Росія могла б припинити постачання усього вугілля, хоча коксівне вугілля продовжує надходити.

Тож логіки саме у політичному підгрунті мало, тим паче, що в Україні загалом є дефіцит вугілля на ТЕС і російське вугілля усунути його не допоможе. Бо навіть якщо б між Україною та РФ були дружні відносини, покрити дефіцит у п’ять разів все одно б не вдалося.

Так чи інакше, ситуація складна, бо якщо Росія підтвердить заборону, то дефіцит зросте ще більше. І це може загрожувати, що у разі, якщо енергоблоки не матимуть достатньо ресурсу, то почнуться обмеження електроенергії - спочатку для промисловості, а потім - і для населення.

У яких це може бути масштабах - сказати складно. Загалом Україна за зиму споживає 60 мільярдів кіловат електроенергії і навіть 5 мільярдів з Росії чи Білорусі зможуть зробити погоду. При цьому навряд чи тариф на електроенергію через дефіцит стане суттєво вищим, бо ціна для промисловості і так вже підвищилася.

Юрій Корольчук, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти