Чому Європа не квапиться купувати більше газу у Росії

12 липня 2021, 06:30оновлено 12 липня 2021, 23:13
Європейці зараз стали жертвами тих змін, які самі раніше підтримали.
Чому Європа не квапиться купувати більше газу у Росії
Газпром не став резервувати додаткові потужності ГТС для поставок газу у Європу / УНІАН

Російський газовий монополіст Газпром не збирається збільшувати постачання газу транзитом через Україну, незважаючи на дефіцит палива в європейських державах, через що Росію почали звинувачувати у газовому шантажі Європи.

Виходячи з юридичної позиції, є договір між оператором ГТС та Газпромом, де закріплений мінімальний транзит газу за принципом "качай або плати" обсягом 40 мільярдів кубометрів. Плюс є обсяг, який Газпром може постачати більше. У нього немає обмежень, тож якщо вони захочуть транзитувати більше, то Україна навряд чи відмовилася б від зайвих грошей. Тому усі ці припущення щодо шантажу не відповідають дійсності.

Але насправді винна не лише Росія – зокрема, норвезька компанія Equinor не постачає більше обсягів газу на ринок, так само, як і американські компанії, що постачали зріджений газ, але тепер замість Європи збільшили поставки в Азію. Тобто ні у кого з них немає обов’язку на постачання газу, а кожен з цих операторів йде туди, де більше грошей.

відео дня

Європейці зараз стали жертвами тих змін, які самі раніше підтримали. Ще з 2007-2008 року у Європі почались тенденції щодо зміни контрактних умов, бо тоді усі були прив’язані до формули постачання газу. Зараз кожна країна, яка підписує договір з Газпромом, сама виробляє собі умови того, скільки саме вона бере газу по формулі, а скільки – по біржевій ціні. Відтак у європейських трейдерів є вибір – або взяти у Газпрому газ по договору, але не по контрактній, а по біржевій ціні, або ж взяти по контрактній ціні, більшість газу з контракту за півроку вже було взято у сховища.

Тож європейські компанії, аби зекономити, зараз банально не роблять запитів до Газпрому на збільшення поставок і фактично бережуть контрактну ціну бережуть на осінь і зиму, адже ціна на біржі найближчим часом зросте. Газпрому, зі свого боку, немає особливої різниці, адже у кожного є заплановані обсяги газу.

В Україні питання поставок газу – суто політичне, бо через російсько-український конфлікт пнути Росію ногою найпростіше. Але Україні загалом від цього легше не стане, бо через нас більше газу до ГТС не подадуть.

читайте такожГазпром влаштував шантаж Заходу: запуск Північного потоку-2 в обмін на транзит газу через УкраїнуАле оскільки ціни на нафту підвищилися, то вже восени так само може зрости і ціна газу – як контрактна, так і біржева. Для населення кінцева річна ціна складає 10 тисяч гривень. Але якщо Нафтогаз прив’язувався до ринкових поставок, то вона б, з урахуванням зростання складала б 17 тисяч. І у такому випадку, якщо Нафтогаз почне продавати газ трейдерам, ця ціна для більшості населення може стати непідйомною.

Юрій Корольчук, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти