Чому Росія захотіла переселяти до себе жителів Донбасу

16 вересня 2021, 18:24
Основна причина - залучення українців з окупованого Донбасу до участі у голосуванні на виборах до Держдуми РФ.
Донбасс, Донецк
МВС Росії запропонувало мешканцям ОРДЛО долучатись до програми "переселення співвітчизників"/ Getty Images

У міністерстві внутрішніх справ Росії запропонували мешканцям самопроголошених "республік" окупованого Донбасу вступати до Державної програми зі сприяння добровільному переселенню співвітчизників, що проживають на території Росії.

Якщо уважно спостерігати за тими трендами, які постійно лунають від "попових", "скабєєвих" та "соловйових", це показує, що наразі величезна увага проросійської офіційної пропаганди прикута саме до процесу виборів до Держдуми Росії.

Щодо мешканців окупованої частини Донбасу, я бачу щонайменше 3 тренди, які паралельно мігрують з ефіру на ефір:

відео дня
  1. "Там наши соотечественники, которых мы никогда не бросим". У цьому контексті широко використовуються факт, що Росії роздала на Донбасі, за різними оцінками, від 400 до 600 тисяч паспортів громадян РФ. Крім того, до цього постійно звертаються, коли йде мова про обстріли
  2. Участь цих людей, які отримали російські паспорти у виборах до Держдуми РФ. Зараз на окупованій частині Донбасу постійно перебувають представники "Единой России", які проводять агітаційні заходи, публічні виступи для мешканців Донбасу, по-перше, агітуючи за власну партію, а по-друге, намагаючись підвищити рівень ініціативи цих людей до щодо участі у виборчому процесі. На попередньому етапі планувалося, що цих людей будуть вести на виборчі дільниці, які розташовані у Ростовській області, але досить швидко зрозуміли, що це доволі завтра затратно. Тому зараз вони поширили можливості для голосування через інтернет і таким чином закликають громадян України до голосування.
  3. Відмова "фашистського" Києва співпрацювати з "молодими республіками", а відтак Росії треба діяти по кримському сценарію. Тобто йде мова про те, що спочатку треба визнати "незалежність" цих "молодих республік", а для цього оголосити про приєднання ще однієї території України до території Російської Федерації.

Решта питань, які стосуються відносин України та Росії, у той чи інший спосіб пов’язуються з одним із цих треків. Тож і заява МВС Росії щодо розширення програми "переселення співвітчизників" на жителів ОРДЛО - не виняток.

Зараз важко передбачити, де зупиниться РФ - як відомо, вона зупиняється лише там, де її зупиняють. Ні Україна, ні світове товариство не знайшли спосіб зупинити роздачу паспортів, тому вона продовжує відверто нехтувати міжнародним правом і використовувати той факт, що вона фактично окупувала частину Донбасу і примусово продовжує роздавати там документи.

Тобто якщо не буде знайдено дієвого механізму для зупинки, то вона йтиме далі. Бо проект під назвою "Новоросія", у якому йдеться про приєднання, щонайменше 8 регіонів лівобережжя України, хоч і відтермінований, але не забутий і не покладений у шухляду.

Зараз можна припустити, що після педалювання процесу об’єднання Росії та Білорусі і введення російських Збройних Сил на територію Білорусі, ця територія може розширитись за рахунок північних областей нашої держави, які межують з Білоруссю. Також я не виключаю, що у разі публічної відмови українського керівництва від діалогу з Росією у рамках Мінської платформи, цей факт може бути використаний як тригер, який запустить низку механізмів для реалізації подальшої плану "Новоросія".

читайте такожЯкщо Путін піде на Україну війною, ніхто не стане силою повертати Донецьк і ЛуганськЗ використанням Збройних Сил чи без них, залежатиме від реакції української влади на такі дії з боку РФ і може бути використаний як дві крайнощі - кримського сценарію чи сценарію Донбасу.

Тобто у широкому сенсі можуть бути використані соціальні ситуації, які будуть або природньо, або штучно створені у цих регіонах - відповідно, можуть бути залучені "сплячі" осередки російської агентури і проросійські партії чи громадські об'єднання.

Георгій Тука, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, колишній голова Луганської ВГА, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти