Чому Україні не варто сподіватися на допомогу Британії, але в Росії все одно галасуватимуть

16 листопада 2021, 18:30
Якби Велика Британія справді надала Україні своїх військовослужбовців, це б стримало Росію від просування вглиб території нашої держави.
Те, що Британія надішле в Україну своїх військовослужбовців, дуже малоймовірно
В Україні даремно сприйняли з ейфорією повідомлення про те, що Британія надасть їй своїх військовослужбовців / МИД Украины

Британський таблоїд The Mirror повідомив, що Велика Британія готова перекинути в Україну 600 військовослужбовців спеціального призначення, бо є побоювання з приводу можливого посилення російського вторгнення. Начебто вже зараз формуються британські сили у складі членів підрозділів SAS (​​Special Air Service), спеціального розвідувального полку, медиків, інженерів, зв’язківців і до 400 десантників.

Втім, насправді така допомога від Британії малоймовірна. Тому що, по-перше, першоджерелом цього повідомлення є таблоїд, причому таблоїд, який публікує далеко не завжди правдиву інформацію.

По-друге, британська влада несе відповідальність за своїх військовослужбовців і чудово розуміє, що Україна перебуває у стані війни з Росією, а тому існує великий ризик, що ці люди просто загинуть. До того ж, якщо за сім років війни з Російською Федерацією Британія не надала Україні ніякої суттєвої військової допомоги, здатної переламати хід війни, навряд чи вона це робитиме зараз, зокрема, вона навряд чи відсилатиме сюди особистий склад, своїх навчених військовослужбовців. Адже люди – це найцінніший ресурс і найдорожче, що може бути.

відео дня

Тому Україна може розраховувати хіба що на дипломатичну і технічну підтримку (у вигляді військової техніки та озброєння) з боку Британії.

У нас в країні це повідомлення сприйняли з ейфорією, начебто така допомога Британії здатна переломити хід війни чи зупинити мігрантів, які зараз перебувають на білорусько-польскому кордоні. Така реакція є проявом наших очікувань і сподівань на те, що ми нарешті не будемо одні протистояти російській армаді, яка в будь-який момент може перетнути лінію зіткнення і піти далі вглиб території України. До того ж, війна на Донбасі триває, і українцям хотілося б, щоб ті держави, які свого часу підписували Будапештський меморандум, все-таки почали його виконувати.

Крім того, це повідомлення з’явилося після того, як аналогічне рішення було офіційно ухвалене щодо Польщі – Великобританія вирішила допомогти Польщі своїми військовослужбовцями. Тож і в Україні зросли такі очікування.

Насправді ж тут більше сподівань українців на подібну допомогу з боку Британії, аніж правди. Тому не варто ставитися до появи цієї інформації надто серйозно, необхідна її перевірка і підтвердження від офіційних джерел.

читайте такожВійськова міць Росії як спосіб самогубства

Тому ми можемо хіба що гіпотетично спрогнозувати практичний і символічний ефект від надання Британією 600 військовослужбовців. Це була б суто символічна допомога, тому що 600 навіть супер навчених бійців не зможуть переламати хід війни на користь України. Адже йдеться про величезну державу – Російську Федерацію, яка має надзвичайно велику кількість військовослужбовців, а її видатки на армію більші, ніж видатки українського бюджету загалом. Тому 600 навіть найкращих бійців не зможуть змінити ситуацію.

Втім, якби Британія надала Україні своїх десантників і спецпризначенців, це був би крок демонстрації того, що західний світ підтримує Україну у протистоянні з Росією і готовий надавати посильну допомогу нашій державі.

Певною мірою все це стримувало б Російську Федерацію від продовження агресивних форм ведення війни, перетину лінії розмежування та просування вглиб території України.

читайте такожСРСР 2.0 замаячив на горизонті: чи почнеться війна в Білорусі

Безумовно, Росія не залишить без уваги ці повідомлення, а, тим більше, якщо допомога Британією справді буде надана. У Росії знов буде істерика через те, що на території України діє натівський контингент – уже ж були повідомлення і про афроамериканців, які воюють за Україну, і про прибалтійських снайперок. Росія використовуватиме це як доказ того, що вона протистоїть не Україні, а НАТО. Крім того, Росія знову говоритиме про те, що Україна перебуває під зовнішнім управлінням.

Однак попри те, що Росія б продовжувала свою агресивну риторику, вона б знизила свою активність. Тобто практичні дії РФ або загальмувалися б, або перейшли б у режим очікування. Росія дивилася б, чи буде підтримана британська ініціатива, і чи не посиляться 600 британських десантників, наприклад, польськими ініціативами. Якби допомога Британії мала ефект "сніжного кома", Росії довелося б замислитися і, можливо, навіть піти на певні поступки.

Проте все це дуже малоймовірно, бо в сучасному світі кожен сам за себе.

Богдан Петренко, політолог, конфліктолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти