Що буде, якщо Лукашенка не стане?

16 травня 2023, 06:00
Відхід Лукашенка і зміна політичної системи в Білорусі в бік демократизації дозволять закінчити цю війну і убезпечити Україну і Європу.
Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко захворів і ходить з пов'язкою на руці / фото прес-служби Лукашенка

Як розвиватиметься ситуація, якщо Лукашенко не стане? Напевно, буде дуже серйозна бійка павуків в банці, але наступності я не очікую. Пошлюся на приклад Узбекистану, коли ту саму дочку, яку узбецький диктатор недолюблював, спочатку тримали під домашнім арештом і тут же посадили, а також почали переслідування всіх, хто був пов'язаний з кланом Карімова. Хоча там кланові відносини дуже сильні, як і в Казахстані, і тим не менше відтворення навіть в таких системах не вийшло. Так, вони стали переорієнтовуватися на нового диктатора, але все ж за допомогою опори на національні інтереси і національні сили.

Хто такий Андрій Санніков

Андрій Олегович Санніков (Біл. Андрей Алегавіч Саннікаў; 8 березня 1954, Мінськ) - білоруський політичний і громадський діяч, координатор громадянської кампанії "Європейська Білорусь", кандидат у президенти Республіки Білорусь у 2010 році, пише Вікіпедія.

Лукашенко спирається тільки на інтереси Росії. Він відомий запереченням усього білоруського. Він ніколи навіть не визнавав, що історія і культура Білорусі мають право на існування. Для нього це було чуже, причому природно чуже – як виходець з села за часів Радянського Союзу він бачив свою кар'єру, тільки служачи Компартії СРСР, заперечуючи все, що було в Білорусі. Тобто не визнаючи жодних репресій, сталінського ГУЛАГу – він не визнає Куропатів, де більшовики розстріляли десятки тисяч людей. Тому складно буде сказати, як це було в Казахстані та Узбекистані, де почали перебудовуватися, але з дотриманням державних інтересів.

відео дня

Тут можна очікувати спроб перехоплення важелів влади. І це на якийсь момент може вийти. Тому що війна і те, що Лукашенко віддав Білорусь повністю у владу Путіна – територіально, у військовому відношенні – дозволяє росіянам активно втрутитися в усі ці процеси і спробувати ставити своїх людей.

Але я веду до того, що ми залежимо від України. Та й не тільки ми - безпека Європи сьогодні в руках мужньої України, яка потребує допомоги. Допомога знову з якоїсь невідомої мені причини загальмувалася. Санкції загальмувалися, знову виникла напружена ситуація, хоча вже всім очевидно, що Путін не заспокоїться. Якщо навіть припустити якийсь перепочинок, то до наступного удару у них є більше можливостей для накопичення сил просто за рахунок більшої кількості населення. Тобто вони можуть мобілізувати більше людей і влаштувати ще одну м'ясорубку в Європі. Тому і ситуація в Білорусі, з одного боку, залежить від України. З іншого боку, відхід Лукашенка і зміна політичної системи в Білорусі в бік демократизації дозволять закінчити цю війну і убезпечити Україну і Європу. Тому що, якщо подивитися на карту, тільки цей "балкон" білоруської території дозволяє виношувати і здійснювати плани агресії щодо Європи.

Андрій Санніков, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти