Що і як "анексуватиме" Росія

20 липня 2022, 19:18
Формально Росія не може анексувати частини території іншої держави без "добровільного" прохання цієї держави.
Російські військові
"Друга армія світу" вже 5 місяців не може повністю "звільнити" навіть одну Луганську область/ колаж Reuters, УНІАН

Останнім часом у публічному просторі озвучується багато різних версій щодо приєднання Росією окупованих нею територій України. Варіанти: від створення квазі-держави "Новоросія" до прямої анексії Херсонської та Запорізької областей. Люди (навіть експерти) не завжди розуміють, для чого і про що ворог планує "референдуми", що і як він може анексувати. Чим ближче до 11 вересня ("єдиний день голосування" в Росії), тим більше буде плутанини. Водночас всі дії Кремля в цьому плані можуть проходити тільки за схемою, чітко позначеної в законодавстві РФ. Звичайно, його, за велінням царя, Держдума може швидко змінити, але поки виходимо з того, що є на цей момент.

Перше – що потрібно відзначити, - анексія української території вже визначена Путіним як реальна головна мета його "спецоперації". Яка, втім, є лише проміжною на шляху до повного знищення Росією української державності.

Але, на сьогодні, коли "друга армія світу" вже 5 місяців не може повністю "звільнити" навіть одну Луганську область, для Москви краще, щоб подальше знищення йшло вже не у вигляді прямої агресії, а поступово, в результаті повернення до гібридної форми війни. Це, до речі, - друга даність з системи координат дій Кремля, що проявилася останнім часом, зокрема, почастішали сигналами до переговорів.

відео дня

І третє - структура цієї анексії ще остаточно не визначена, оскільки залежить від успіхів російських військових. Поки навіть в Кремлі точно не знають, що і як вони будуть анексувати. Практично планом мінімум є Донецька, Луганська, Запорізька та Херсонська області, - тобто, той самий наземний коридор до Криму. Але формально Росія не може анексувати частини території іншої держави без "добровільного" прохання цієї держави. Така позиція позначена в Федеральному конституційному законі РФ "Про порядок прийняття в Російську Федерацію і утворення в її складі нового суб'єкта Російської Федерації".

Зрозуміло, що добровільного прохання України приєднати частину її території до РФ не буде ніколи. Тому, щоб анексувати якусь територію (до речі, поняття "анексія" в російському законодавстві відсутнє) РФ спочатку повинна окупувати її, потім створити на окупованій території "державу" або "держави", визнати їх, і тільки потім на цих територіях повинні пройти "референдуми" про приєднання до Росії. Вже після цього, "держави" звертаються до Москви з проханням про приєднання, і тільки тоді Держдума розглядає питання про включення їх до РФ.

Тому так багато непорозумінь з референдумами і можливими потенційними суб'єктами анексії.

читайте такожУ Путіна істерика, його принизилиЩодо Херсонської і Запорізької областей – особливо, враховуючи відсутність там "держав" і контролю над їх територіями в адміністративних межах. В принципі, вони можуть оголосити свої "ХЗ.НР" в межах тих територій, які на сьогодні окуповані де-факто і не зациклюватися на контролі всієї Херсонської та Запорізької областей. Але все одно їм ще доведеться провести там референдуми про створення цих "держав" (або, можливо, однієї "держави"), потім Росія повинна визнати ці утворення, а вже потім - прохання про приєднання. При цьому, окремого референдуму "про приєднання" може і не бути, вони можуть в першому, - "про незалежність", - відразу закласти питання про "подальше приєднання до РФ". Але в будь-якому випадку, в умовах контрнаступальних дій ЗСУ, коли немає стабільного "кордону", нічого цього зробити неможливо…

З Донецьком і Луганськом теж не просто. Справа в тому, що так звані "ДНР" і "ЛНР" вже визнані РФ в якості "незалежних держав", позначили в "Конституціях", свої території в адміністративних межах Донецької та Луганської областей України. І Путін вже визнав їх у межах цих кордонів. На "референдумах", які вони провели в 2014 році, питання про приєднання до Росії не стояло. Отже, зараз повинні пройти референдуми про приєднання до РФ саме в межах адміністративних кордонів двох областей. А для цього, їх, знову-таки, потрібно повністю і стабільно контролювати, - чого не дозволяють росіянам ЗСУ…

читайте такожРозвалюються на ходу танки і чахла піхота: чому новий наступ Росії провалитьсяТак що, всі ці розмови про референдуми і терміни їх проведення... - на сьогодні це скоріше пропаганда і маніпуляції, ніж реальні, затверджені плани. Мета позначена, але ось її реалізація все ще писана вилами по воді. А дата 11 вересня виглядає на тлі всього сказаного вже нереальною.

До речі, можливості виходу суб'єктів РФ зі складу Федерації її Конституція не передбачає! Тобто, мирним шляхом відділення колись анексованих територій від Росії статися не може. Тому будь-яка анексія - це початок потенційної війни РФ в майбутньому. І саме тому вона приречена!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти