Що видадуть угорські комбінатори і Москва на саміті НАТО

9 липня 2023, 09:06
Угорщина - це не суверенна держава, оскільки повністю залежить від РФ.
Путін, Орбан
Орбан однозначно не зацікавлений у перемозі України / колаж Главред, фото УНІАН і скріншот з відео

Було б вкрай дивно, якби Орбан і Сійярто перед самітом НАТО не зробили парочку якихось антиукраїнських демаршів. Час показав - вони не обдурили очікувань.

Причина в тому, що Угорщина – це не суверенна держава, так як повністю залежить від РФ, що постачає її газом, нафтою, паливом для АЕС і вивозить до себе його відходи. Так що, буде справедливо повернути Орбану його слова про Україну як не суверенну державу через постачання зброї та іншої допомоги країнами Європи та Америки.

відео дня

Дослівно Орбан це сформулював так: "Україна перестала бути суверенною країною. У них немає грошей. У них немає зброї. Вони можуть воювати тільки тому, що ми на Заході їх підтримуємо. Тож якщо американський народ вирішить, що хоче миру, мир буде". Якщо прийняти його логіку, то якщо російський народ вирішить припинити постачати газ і нафту Угорщині, то в ній буде криза і уряд Орбана піде у відставку. Аналогічний результат буде, якщо український народ вирішить, що уряд Орбана остаточно його дістав, і припинить пропускати в Угорщину нафту і газ з РФ. Це знають в Будапешті і в Києві, тому Кулеба відмовився на брифінгу 2 липня коментувати такі міркування Орбана, озвучені ним 27 червня в інтерв'ю угорському сайту Telex.

Кулеба дипломатично сказав, що все це "бла-бла-бла" Орбана йому порядком набридло і обговорювати нічого. Набридло не тільки Кулебі. Схоже, набридло і самому Орбану. Але так як Москва вимагала від нього доказів вірності, то довелося її зображати. Орбан, як старший з цієї теми в Угорщині, свою частину відпрацював 27 червня. Відпрацьовувати її залишки він відправив Сійярто, який на відміну від нього, робить це завжди щиро, а не за розрахунком.

Сійярто 4 липня знову пригрозив продовжити блокувати виділення ЄС півмільярда євро Україні на оборону, якщо вона не викреслить зі списку спонсорів російської агресії умовно угорський "Національний сбербанк" (OTP Bank).

OTP Банк потрапив до списку ще у 2022 р. і досі працює в РФ та в окупованому Донецьку. Входить в консорціум колишніх ощадбанків з країн колишнього соцтабору, який спочатку формувався як закордонний дочірній придаток до Ощадбанку РФ. Зручний "гаманець" для фінансування діяльності спецслужб РФ і видачі кредитів для партії Марін Ле Пен. Частка РФ в капіталах цих банків може бути не високою, але кількість її грошей, що крутяться в них, може бути істотною і дозволяє контролювати такі банки. Без них подібні банки будуть виглядати набагато скромніше в фінансових рядах. У різних країнах по-різному, але якщо судити по демаршу Сійярто, то в Угорщині ОРТ Банк неабияк під контролем Москви, чому його і можна назвати умовно угорським.

Не можна сказати, що після внесення цього угорського банку в список спонсорів агресії РФ для нього все пропало в Україні і в ЄС. У день демаршу Сійярто банк оголосив в Україні акцію з видачі кредитів для лікування зубів. Можливо, перебування в списку якось вдарить по репутації ОТР Банку і його діяльності в ЄС, але України воно не торкнулося. Сійярто не тільки йде в фарватері Москви, але і висловлюється як московит.

Варто відзначити, що в схожій ситуації і більш відомий австрійський Райффайзенбанк. Але на відміну від угорського банку, Райффайзенбанк ще у березні 2022 р.заявив не лише про засудження російської агресії, а й про своє бажання піти з РФ. Однак, досі не пішов. Уряд Австрії цей факт визнає, але не влаштовує демаршів як Сійярто. В цілому число європейських фірм, що працюють досі в РФ, оцінювали на початок року в 12-14 тис. аж ніяк не всі вони міжнародні гіганти, є і невеликі фірми.

За фактом демарш Сійярто 4 липня - це ультиматум не тільки Україні, але і всьому ЄС, який повторює помилку сейму Речі Посполитої, де всі рішення теж приймали тільки консенсусом. Чим це закінчилося відомо. Олаф Шольц не хоче, щоб з ЄС повторилася така історія і пропонує скасувати цей принцип ліберум вето. Ідея здорова, але коли вона буде реалізована – невідомо. Сумнівно, що до виборів до Європарламенту в червні 2024 р. Тому поки ЄС залишається лише закликати Угорщину повернуться до європейських цінностей і чинити на неї фінансовий та інший тиск.

Тим часом Сійярто продовжує відпрацьовувати кредити Москви і допомагає проводити їй політику олюднення рашизму. Сійярто прийняв 5 липня в Будапешті міністра охорони здоров'я РФ Михайла Мурашка і влаштував з ним спільну прес-конференцію. На ній він із захватом тиснув руку Мурашка і клявся, що Угорщина ніколи не забуде вакцину від ковіду "Супутник-5", передану РФ. Сійярто запевнив, що Угорщина продовжить нарощувати співпрацю з РФ у сфері фармацевтики та медицини. Так як міністр був медичним, то Сійярто не міг сказати, що буде розвивати співпрацю з РФ також у сфері культури, освіти і спорту. Розвивати культуру і освіту спільно з режимом Лукашенка він обіцяв у лютому в Мінську, а потім у квітні в Будапешті, коли приймав главу МЗС БРСР.

Цими діями Сійярто наочно демонструє ментальну єдність своєї партії з авторитарними і фашистськими режимами в РФ і Білорусі. Москва в свою чергу отримала 5 липня таку необхідну їй перед самітом НАТО картинку, що не все так однозначно в ЄС. Можемо про медицину поговорити і в футбол зіграти, в той час, як російські ракети і снаряди рвуться в містах України. Так створюються дві паралельні реальності і вкрай актуальний для ра**истів ефект, що фашизм - це звичайне явище. Просто, до нього треба звикнути і після цього все буде затишно і по-домашньому.

Орбан явно збрехав в інтерв'ю 24 червня, коли говорив, що він не підтримує Путіна і розв'язану ним війну. Але він вже не міг дозволити собі такої відвертості як в інтерв'ю з німецьким виданням "Білд" незабаром після видачі МКС ордера на арешт Путіна. "Білд" тоді поставив йому просте запитання: "чи заарештує він Путіна, якщо той з'явиться в Угорщині". Орбан відповів ухильно: "у мене немає інформації про те, що він приїде в Угорщину". Орбан тоді так само відмовився визнати Путіна військовим злочинцем і запропонував "Білд" обговорити це питання після війни.

Партія Орбана в числі тих, хто однозначно не зацікавлений у перемозі України в будь-якому форматі, будь це просто вихід на кордони 1991 р. або ліквідація РФ як державного утворення. Партії Орбана більше подобається варіант офіційної відмови України від вже окупованих РФ територій і тимчасова зупинка війни. У тому, що зупинка війни буде тимчасовою партія Орбана не тільки не сумнівається, а й розглядає це як вікно можливості для захоплення Закарпаття і перегляду всієї парадигми відносин в ЄС аж до шансу приєднати до Угорщини території Румунії, Сербії, Словаччини та Хорватії.

Тому Орбан і Сійярто півтора року кажуть, що вони за мир, що треба припинити постачати Україну зброєю і грошима і якось узаконити територіальні захоплення РФ. Перемога Рамштайнської коаліції або офіційне прийняття України в НАТО назавжди поховають всі ті складні комбінації і неоімперські амбіції, які з 2014 р. буйно розцвіли в Будапешті на грунті російсько-української війни.

Не можна сказати, що неоіперських настроїв в угорському суспільстві до 2014 р. не було, але вони ніколи не були офіційним наративом Будапешта. До прийняття Угорщини в 2004 р. в ЄС про них мовчали. Після приходу в 2010 р. до влади партії Орбана наратив про "проблему угорців на Закарпатті" теж був відсутній у лексиконі Будапешта до 2014 р.

Після офіційного прийняття України в НАТО такі плани і комбінації в Будапешті помруть безповоротно, а Орбан і Сійярто перестануть складати небилиці чому вони за мир заради продовження війни і геноциду українців. Це відбудеться також у випадку, якщо у США буде договір з Україною подібний Будапештському меморандуму, але який Білий дім буде намір виконувати, а не придумувати слідом за Кремлем пояснення, чому він не хоче це робити. У Будапешті в цьому випадку швидко забудуть про територіальні претензії до України та інших сусідів, причому, незалежно від того, яка партія буде правлячою.

Але це і та причина, з якої партія Орбана буде до останнього моменту скиглити про те, що Україну не можна приймати в НАТО. Буде скиглити з ентузіазмом, на відміну від того, як вона без ентузіазму, а тільки за велінням Москви, ставить палиці в колеса прийняттю Швеції в НАТО. На саміті у Вільнюсі Альянс може знатно потролити Орбана з Путіним, якщо заявить, що приймає Україну до своїх лав для захисту від угорської загрози. Орбан повинен буде відчути себе "великою людиною" за таке порівняння, а Кремлю можна дати почитати радянські підручники з історії, де пишеться про захоплення угорськими феодалами слов'янських земель Київської Русі і про звільнення Червоною Армією українців Закарпаття від угорських нацистів. Після цього буде цікаво послухати коментарі московських пропагандистів і нові інтерв'ю Орбана.

У Кремлі правильно думають, що Вільнюський саміт НАТО стане неординарною історичною подією. Поворотним, доленосним і так далі, як виражаються в Москві. Тому напередодні смикають за всі доступні "ниточки", включаючи двох "великих" угорських комбінаторів і Лукашенка, який почав давати поради Зеленському їхати йому до Вільнюса чи ні. Інтриги Москви зі спаленням Корану настільки дістали спецслужби Швеції, що вони оголосили місячник індивідуальних публічних спалень Тори, Біблії і Корану в знак протесту, що бог створив світ таким негармонійним і впустив в нього стільки ідіотів. Спаліть і вгамуйтеся, поки Москва і Свято-Ленінград не стали другими Содомом і Гоморрою.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Довгий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти