Що чекає Україну після війни

19 серпня 2023, 06:10
Наступні парламентські чи президентські вибори в Україні можуть бути об'єднані із референдумом.
Що чекає Україну після війни
Володимир Зеленський / коллаж Главред, фото УНИАН и facebook.com/navy.mil.gov.ua

Референдум - це дешева та доволі ефективна електоральна технологія. Правильне його "налаштування" дозволяє керувати явкою та стати фоном передвиборчої кампанії влади.

Коли в Україні ухвалили закон про референдум кожному спеціалісту на політичному ринку було зрозуміло, що мова йшла як раз про віртуозну технологічність, а не про формальні принципи народовладдя.

Наступні парламентські чи президентські вибори в Україні можуть бути об'єднані із референдумом, наприклад про вступ України до НАТО. Або щодо затвердження "Української доктрини", яку зараз розробляють в надрах Офісу Президента як стратегічний документ повоєнного розвитку. Або щодо затвердження проміжного миру із РФ.

відео дня

Норму статті 5 Закону "Про всеукраїнський референдум", відповідно до якої референдум не може проводитися одночасно з черговими, позачерговими загальнодержавними виборами та черговими місцевими виборами, в принципі можна швидко змінити через Раду.

Тут варто згадати, що саме ймовірним референдумом обгрунтовувалась необхідність виведення російських військ з окупованих територій в березні 2022 р. під час Стамбульських переговорів. Референдум проектувався щодо підтримки запропонованого варіанту мирного договору, який передбачав відмову від НАТО та нейтральний статус України.

Наразі висока ймовірність національного референдуму як консенсусного та безболісного для Зеленського і влади способу виходу з війни і входу в нову повоєнну реальність залишається. Впевнений, що такий пакет пропозицій вже напрацьований.

Що цікаво, у наших сусідів - в Польщі - разом із осінніми парламентськими виборами цього року відбудеться загальнодержавний референдум аж щодо чотирьох питань: "Чи підтримаєте ви продаж державних підприємств"; "Чи підтримуєте ви підвищення пенсійного віку, який зараз становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків?", Чи підтримуєте ви зняття загородження на кордоні між Республікою Польща та Республікою Білорусь?".

Найцікавіще останніє питання: "Чи підтримуєте ви приймання тисяч нелегальних іммігрантів з Близького Сходу та Африки відповідно до механізму примусового переселення, нав’язаного європейською бюрократією?"

Правляча "Право і справедливість", яку тіснить права Конфедерація, прагне будь-якою ціною повернути консервативний електорат, тому міграційна тема - якнайкраща тема для цього.

Впевнений, нас це також чекає. Звісно, після війни.

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти