Цинічний шабаш: як Росія "вплутала" Україну у війну в Ізраїлі

10 жовтня 2023, 08:10
З усього вищевикладеного можна зробити висновок, що проти України росія розгорнула масштабну ІПСО, скориставшись кровопролиттям в Ізраїлі.
Ізраїль, РФ
Ізраїль війна і шантаж РФ / Колаж Главред, фото pixabay, скріншот з відео

Не встигли прозвучати перші постріли в Сдероті, Отефі та інших містах південного Ізраїлю, як ряд російських пропагандистських майданчиків відразу ж стали вкидати маніпуляції про те, що ХАМАС атакував ізраїльські міста, був озброєний зброєю, раніше переданою Україні.

Ця інформаційна атака була цілком очікувана, адже Росія ще у 2022 році розгорнула масштабну інформаційну кампанію зі зменшення, або ж взагалі повного блокування підтримки Україні зброєю, за допомогою поширення фейків про те, що зброю, що передається ЗСУ, продають на чорному ринку.

Не дивлячись на генерацію величезної кількості таких повідомлень російською пропагандою, жодне з них так і не отримало підтвердження. Проте, не дивлячись на непідтвердженість і явну надуманість таких маніпуляцій, їх продовжували генерувати як в російській інформаційному середовищі, так і в Західній, особливо в США, через ЗМІ і політиків, лояльних Росії.

відео дня

Коли ж ХАМАС здійснив атаку на Ізраїль, російська пропаганда пожвавилася з новою силою, заявляючи, що ряд зразків озброєнь, вилучених у терористів, мають, нібито, українське походження. При цьому не було підтверджено жодного верифікованого зразка такого озброєння. Але кого цікавлять факти, якщо у фейках головну роль відіграють емоції? Але, навіть якби і підтвердилося, то, що це означає або змінює?

Але Росія не упустила шанс максимально активізувати всі наявні під її контролем ресурси, щоб почати масштабну інформаційну кампанію з дискредитації України. У цій кампанії взяли участь, як інформаційні майданчики, так і політичні діячі, які ратують за припинення допомоги Україні – в першу чергу, трампісти.

Зокрема, конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, такий собі політичний конспіролог, відома лобізмом проросійських інтересів в Конгресі США, вже виступила зі звинуваченнями України в передачі Західної зброї ХАМАС. Але в цих звинуваченнях, як і в багатьох, що звучали раніше, є нюанс.

По-перше. Вся зброя і техніка, які передаються Україні, контролюються і відслідковуються. Будь-яким чином перепродати їх на так званому чорному ринку, просто неможливо. На підтвердження того, жодного верифікованого факту такого продажу.

По-друге - ризик трофеїв. В Україні йде повномасштабна війна, в рамках якої техніка не тільки пошкоджується, знищується, а й захоплюється в якості трофеїв. В України, наприклад, сотні і навіть тисячі одиниць трофейної російської техніки і зброї. У Росії так само є трофейна українська техніка і зброя, в тому числі і ті зразки, які передавалися заходом. І про кожен такий випадок прекрасно відомо нашим партнерам і професіонали з цього не роблять трагедію, а ось популісти і пропагандисти навпаки, розводять багаття і проводять шабаші.

Якби серед ХАМАС були механіки-водії танків, то за результатами атаки 7 жовтня, на озброєнні цього терористичного угруповання вже б стояли трофейні Merkava mk.4

Зараз США допоможуть Ізраїлю впоратися з ХАМАС в Секторі Гази, але чому ж мовчать противники допомоги Україні, виправдовуючи цю допомогу тим, що зброя може потрапити від українців, до якихось терористів, якщо є ризик потрапляння цієї зброї терористам вже зараз Ізраїлю? Дисонує, з позиції примітивних пропагандистів і лобістів росії, питання, чи не так?

Беньямін Нетаньяху, не виробляйте танки Merkava Mk.4, адже їх може захопити ХАМАС! І взагалі, розпустіть ЦАХАЛ, адже ваших військових можуть взяти в заручники терористи!

По-третє. Коли планується передача Україні того чи іншого озброєння, завжди враховується фактор захоплення цієї зброї або техніки противником. З цього робляться висновки, чи доцільно передавати саме цю зброю або техніку на даному етапі чи ні. Чи зашкодить їх ймовірне захоплення безпеки США і їх партнерам, і чи зможуть отримані технології будь-яким чином допомогти противнику.

Тільки після обговорення цих Питання здійснюється передача.

А тому, та хвиля, яка зараз піднялася в інформаційному середовищі щодо якогось зброї, нібито переданого раніше Україні, але опинився у ХАМАС – це не більше ніж інформаційно-психологічна спецоперація (ІПСО), явно розроблена акомпанементом з атакою на Ізраїль. З урахуванням першоджерела цієї операції, Росії, можна з упевненістю говорити про те, що вона ж брала участь у підготовці та інших аспектів нападу.

З усього вищевикладеного можна зробити висновок, що проти України росія розгорнула масштабну ІПСО, скориставшись кровопролиттям в Ізраїлі.

Але навряд чи російські організатори цього ІПСО і безпосередні її учасники, зможуть дати відповіді на питання:

Чому на відео переміщення другого ешелону ХАМАС чітко проглядалася військова тактика дій невеликих ДРГ, властива російському спецназу?

Як так вийшло, що ХАМАС в найкоротші терміни стали майстрами оперування дронами, з досвіду управління БПЛА, навантаженого тандемним кумулятивним боєприпасом, що не поступаються російським операторам в зоні БД в Україні?

Як так вийшло, що надійна система безпеки периметра була максимально швидко зламана хакерами, адже ХАМАС ніколи не славилися високим рівнем кібератак проти Ізраїлю?

Звідки у терористів ХАМАС на озброєнні автомати АК-103, яких в російській армії одиниці, а озброєні ними були переважно елітні підрозділи, які брали участь у вторгненні в Україну в 2022 року, у багато тому, що потім повинні були з цими автоматами красуватися на параді на Хрещатику?

Відповіді будуть незручні проросійським силам, в політичному середовищі, як США, так і Ізраїлю. Але, нам важливо не продався шкурам, що-небудь доводити, а важливо те, щоб на проблематику впливу російської агентури, стало широко відкритими очима дивитися керівництво цих країн.

В іншому випадку, не назвавши відкрито ворога ворогом, трагедії подібні 7 жовтня, будуть повторюватися все частіше, а вороги будуть влаштовувати на них свої пропагандистські шабаші, що послаблюють, а не посилюють цивілізований світ в боротьбі зі світовим злом.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти