Цирк ім. Орбана триває

14 листопада 2023, 06:10
Мабуть, поїздка угорського прем'єра до Китаю та зустріч там з бункерним дідом була досить "продуктивною".
Орбан, ВСУ
Орбан / Колаж: Главред, фото: УНІАН, 36-та ОМБП імені контр-адмірала Михайла Белінського

Держсекретар МЗС Угорщини Томаш Менцер оголосив, що в країні проведуть референдум, під час якого громадяни мають відповісти на питання "чи місце Україні в ЄС".

Це новий етап спроб блокування початку переговорів про вступ України до ЄС, про що, зокрема, нещодавно ухвалила рішення Єврокомісія.

Спершу угорський уряд "обурювався" питаннями захисту угорської мови в Україні. Далі Орбан казав щось непевне про "світові роки" між Україною та ЄС. Ну а тепер це опитування.

відео дня

Навіщо воно потрібно - зрозуміло. Орбан хоче підкріпити свої позиції результатами "народного волевиявлення", аби потім опиратися тиску, апелюючи до цього.

Мабуть, поїздка угорського прем'єра до Китаю та зустріч там з бункерним дідом була досить "продуктивною". Перед Орбаном поставили задачу будь-якою ціною блокувати початок переговорів про вступ України, що він і робить. Навіщо це йому? Мабуть, справа у грошах, які російський режим все ще може щедро роздавати "друзям". У будь-якому випадку, план поки що виглядає так.

Орбан проводить референдум, перед яким посилено залякує громадян. Власне, тези для залякування уже озвучені. По-перше, це ідея про "загрозу війни з росією", по-друге, що "Україна забере гроші в Угорщини". Чи спрацює є? Мабуть, цілком навіть спрацює. А от що буде далі?

Загалом, Орбан останнім часом дещо переграє. Одна річ - це коли він просто блокував на деякий час допомогу для України, домагаючись фінансових вигод. На це так або інакше йшли, адже так було простіше. Але схоже цього разу мова буде йти про фундаментальні геополітичні речі, і країна, яка живе суто за рахунок інших держав з ЄС, буде диктувати "великим державам" свою волю? Якось це все дуже сумнівно. Тому доведеться шукати все ж якісь механізми впливу. Серед них найбільш очевидний - гроші ЄС. Бажання одержувати щось одночасно із Брюселю та москви, звичайно, є зрозумілим, але виглядає, що все це дуже занадто навіть за мірками звичної європейської лояльності.

Побачимо, як вони будуть вирішувати проблему, і це стосується не лише України, адже мати у тилу подібного гравця, що явно працює на стратегічного ворога, це дуже сумнівна позиція з точки зору загальноєвропейської безпеки.

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти