Далекобійна зброя для України: що важливо враховувати

28 травня 2024, 06:19
440
Нам критично потрібно, щоб західний світ дозволив використовувати свою далекобійну зброю по території Російської Федерації.
ATACMS, Байден
Байден не дозволяє бити ATACMS по території України / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, Білий дім

У червні 2022 року, коли я перебував у зоні бойових дій на Донеччині, президент США Джозеф Байден заявляв, що не надасть Україні винищувачі F-16, бо це означатиме перетин "червоних ліній" і подальшу ескалацію. Але минув час, і Байден зважився на цей крок - і F-16 у нас будуть. Є надія, що до початку-середини літа винищувачі працюватимуть в Україні. Якщо саме так і станеться, це буде колосальний успіх для нас.

Аналогічна ситуація і з далекобійними ракетами. Звичайно, нас цікавлять ATACMS з дальністю ураження 300 км. Але також слід звернути увагу і на ракети, якими комплектуються F-16, - неймовірні AGM-158 JASSM. Існують комплектації, які дають змогу завдавати ударів по цілях противника на відстані аж до 900 км. Удар п'ятьма ракетами ATACMS по об'єктах росіян на Донеччині (в окупованому Моспиному, - ред.), яким було знищено щонайменше три пускові установки С-300/400, радар і бойову машину управління, засвідчив, що в противника все дуже погано із зенітно-ракетним прикриттям. А ракета AGM-158 JASSM з дальністю ураження до 900 км взагалі може спокійно долетіти до аеродрому в Енгельсі, де базуються стратегічні ударні ракетоносці: Т-95МС, Ту-160 і Ту-22М3. Здатність завдавати ударів такими ракетами може докорінно все змінити.

відео дня

Утім, слід враховувати й інший приклад рішень Заходу. Місяць-півтора тому інформаційний простір кипів повідомленнями з мілітаристською риторикою Макрона про те, що Франція ось-ось введе війська в Україну, а зрештою цього не сталося, і тема взагалі зникла з порядку денного.

Далекобійна зброя для України: що важливо враховувати
Характеристики ATACMS / Інфографіка Главреда

Складно сказати, які саме рішення ухвалять на Заході. Але нам критично потрібно, щоб західний світ дозволив використовувати свою далекобійну зброю по території Російської Федерації.

Петро Черник, спеціально для Главреда

Хто такий Петро Черник

Військовий експерт, полковник, колишній завідувач кафедри іноземних мов і військового перекладу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти