Дальності ATACMS не вистачить, щоб збити: чим небезпечна поява іранських ракет у Росії

6 вересня 2024, 08:10
777
Власне виробництво ракет дозволяє Росії здійснювати одну масовану атаку на Україну на місяць, а вона хоче завдавати таких ударів щодня.
Іран може передати Росії ракети дальністю 700 км
Росія може отримати балістичні ракети від Ірану, що створить серйозні проблеми для України / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, сайт Кремля, pixbay.com

Іран найближчими днями має передати Росії чималу партію балістичних ракет, повідомив Bloomberg. Але до повідомлень інформаційних агентств варто ставитися зі скепсисом, тому що часто-густо вони видають бажане за дійсне, бо свідомо чи не свідомо стають учасниками певних інформаційних операцій.

Ірану є що передавати Росії. Зокрема, там є ракети сімейства Fateh – Fateh-110, які летять на 300 км, а в експортному варіанті – на 250 км. Також є ракети Zolfaghar, які летять на 700 км. Якщо Іран справді надасть Росії ракети, нам, звісно, це нічого хорошого не обіцятиме.

Якщо РФ отримає далекобійні ракети Ірану, їх важко буде дістати, навіть отримавши дозвіл на використання ATACMS. Адже дальності ATACMS може не вистачити, щоб збити іранські ракети. Тоді знадобляться інші американські ракети – JASSM, дальність яких сягає 900 км.

відео дня

Тобто поява у Росії іранських ракет стане серйозною проблемою для нашої оборони, тому що перехоплювати їх зможуть лише Patriot, які мають ракети PAC-3, NASAMS та Iris-T у певних конфігураціях, та й то не на 100%.

З іншого боку, зараз Іран публічно натякнув Сполученим Штатам Америки, що він готовий повернутися до ядерної угоди та допускати до своїх об’єктів МАГАТЕ з інспекціями в обмін на те, щоб з нього почали знімати санкції та щоб працювала програма "Нафта в обмін не продовольство".

Думаю, що повідомлення про можливу передачу Іраном ракет є майбутньою переговорною позицією для торгу зі Сполученими Штатами. Адже Ірану доведеться йти на поступки, от він одразу і позначає, що зможе зробити – відмовитися від постачання ракет Росії, якщо США погодяться домовлятися щодо ситуації на Близькому Сході. Іран дуже не хоче, щоб проти нього США, Велика Британія, Франція та їхні союзники по НАТО почали реальні бойові дії.

Тому ці повідомлення про передачу ракет Росії можуть бути натяком, м’яким шантажем із боку Ірану.

Ірану зараз невигідно займатися постачанням ракет Росії, тому що він прагне певним чином зняти з себе санкції та вирішити проблеми, які в нього назрівають. А от після того, як Іран вирішить або не вирішить ці свої проблеми, ймовірність постачання ним ракет Росії зросте.

Безумовно, для Росії було б дуже бажано, щоб Іран надав їй ракети. Тому що війна виснажила ракетний потенціал Російської Федерації, тому будь-яка допомога в цьому сенсі їй потрібна. Навіть у вигляді невисокоточних ракет, які виробляє Іран і Північна Корея, бо вони збільшують кількість ударів по Україні: вони напружують нашу ППО, вони ускладнюю збиття інших ракет, вони тероризують мирне населення.

Росія сьогодні може виробляти 150-160 ракет на місяць, тобто вона від початку повномасштабної війни втричі збільшила виробництво ракет. Тому РФ може здійснювати масовану ракетну атаку раз на місяць, а в проміжках між такими атаками 5-10 ракет запускати мало не щодня. Але Росія прагне здійснювати масовані атаки щодня. А ракет для масованих ударів їй не вистачає, тому вона з задоволенням візьме ракети в Ірану чи КНДР – у будь-кого, хто б їх давав.

Хай там як, але сили-силенної іранських ракет не буде, тому що Ірану самому вони потрібні, бо на нього самого може чекати і ескалація, і протистояння, і майже повноцінна війна. Тож Іран не буде віддавати ракети, які можуть знадобитися йому самому. Якусь кількість він, звісно, може надати Росії, але велику кількість – ні.

Крім того, якщо Іран усе-таки почне надавати Росії ракети, США можуть зняти обмеження на удари вглиб території РФ західною зброєю. Але це не вплине на ситуацію принципово. Тому що немає чим бити по Росії. Тобто обмеження американці можуть зняти, а ракет не буде вистачати – у США не так багато подібних ракет. Що стосується JASSM, то вони можуть з’явитися у нас тільки наприкінці року, не раніше, навіть якщо рішення про їхню передачу США ухвалять уже завтра.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, експерт-ракетник, спеціально для Главреда

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти