Дефолт для Росії може бути гіршим за нафтове ембарго

13 квітня 2022, 10:37
У найближчий місяць Росія навряд чи гаситиме борги, чим пришвидшить повний дефолт. А у ситуації, яка склалася навколо РФ - це вкрай нищівна дія.
Дефолт для Росії може бути гіршим за нафтове ембарго
За місяць у Росії може початися дефолт / УНІАН

Росія допустила дефолт за своїм зовнішнім боргом. Насправді, наразі мова йде про частковий дефолт.

Нагадаю, що 4 квітня Росія мала погасити купон і частину основного боргу. 70% відсотків цього боргу Росія вже попередньо викупила за російські рублі і кредитор претензій не має, бо частину боргу тримали російські банки, тож питання закрилося. Але там залишилось дві групи облігацій, які належали іноземним інвесторам і які зажадали повернення у валюті, у якій було надано позику.

Так от коли говорять про дефолт, то мають на увазі саме їх - тобто, йдеться про приблизно 30% від загального обсягу тих боргових зобов’язань, які Росія мала погасити.

відео дня

Відповідно, саме тому це і варто називати частковим дефолтом Росії.

Але зараз набуває сили пільговий період у 30 днів, протягом якого Росія має знайти ту валюту, яку вимагають інвестори. Росія цього не зробить - у неї є указ керівника, який розпочав війну проти України, згідно якого усі розрахунки мають відбуватися у рублях.

А усі ті механізми, завдяки яким уникли дефолту у березні, американське міністерство фінансів перекрило. Тобто проводити операції щодо погашень інвесторами коштів із заблокованих рахунків Центробанку РФ неможливо. Тому ми усі чекаємо початку травня, коли офіційно Росія не зможе виконати взятих на себе зобов’язань по частковому дефолту і він перетвориться на загальний.

Але у системі міжнародних фінансових запозичень існує поняття крос-дефолту. Це означає, що у разі, якщо ви не розрахувалися у встановлений термін бодай по одній з облігацій і вам при оголошенні повного дефолту усі тримачі облігацій незалежно від дати погашення мають право пред’явити усі свої облігації до погашення країні-дефолтеру. На сьогодні загальний обсяг випущених Росією боргів становить 150 мільярдів доларів. У Росії натомість ні технічно, ні фізично таких грошей немає.

читайте такожЧому дефолт не одразу доб'є РосіюТобто найбільша небезпека для Росії і можливий варіант розвитку подій буде наступним: протягом цього місяця ніхто нічого не робитиме. Усі сидітимуть на пороховій діжці, потім, на початку місяця буде пред’явлено до виконання 150 мільярдів і тоді Росія отримає 100-відсотковий дефолт.

Це означатиме блокування усіх державних рахунків, усього державного майна і майна державних компаній за межами РФ. Тобто усе майно РФ, окрім будинків дипломатичних служб буде арештоване, будуть створені відповідні комітети кредиторів і почнеться судовий процес продажу наявного майна Росії для погашення пред’явлення до сплати боргів.

У ситуації, яка склалася навколо Росії дефолт - це вкрай нищівна дія. Росія не отримає жодної копійки за поставлені до ЄС енергоносії, і для неї це буде гірше за ембарго, бо Росії ще треба нести соціальні видатки і забезпечувати внутрішній ринок, а грошей на це не буде.

Олег Пендзін, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти