Чому Білорусь зупинила постачання пального і як це відіб'ється на кишенях українців

29 травня 2021, 07:08
Зупинка поставок бензину марки А-95 з Білорусі може бути тимчасовою. Але навіть вона ризикує призвести до підвищення цін на АЗС.
АЗС, бензин, паливо
Паливо на заправках може подорожчати / УНІАН

Повна відмова Білорусі від поставок бензину А-95 в Україну - це ще не факт.

Не підтвердити обсяги в Білорусі могли з низки причин. По-перше, Мозирський НПЗ став на плановий ремонт. По-друге, за моєю інсайдерською інформацією, співробітники економічного відділу Комітету держбезпеки Білорусі звинуватили Нафтан і Мозирський НПЗ в тому, що вони недоплачують до бюджету Білорусі за експортоване в Україну паливо і дають нам великі знижки за терм-контрактами (пакетна пропозиція, коли на додачу до дизпалива компаніям пропонують також купити бензин. - Главред).

Нафтопереробка - це величезна частина бюджету Білорусі, і Україна для них є преміальним ринком. Фактично, ці проблеми тягнуться ще з минулого тижня - вже тоді Білорусь обмежила поставки за терм-контрактами до 30% від заявлених у них обсягах. А зараз, мабуть, зупинили їх зовсім на час розслідування. У зв'язку з цим не виключено, що в майбутньому Україну змусять перепідписати ці контракти без урахування знижок.

відео дня

Ще одна причина в тому, що Україна хором підтримала санкції Євросоюзу, не аналізуючи їх наслідки для України з точки зору постачання нафтопродуктів.

В принципі, немає великої проблеми в тому, щоб завезти дизель морем - система там налагоджена і працює. Але замістити поставки бензину морем значно складніше - для цього має бути підготовлена інфраструктура (резервуари, насосна група, розлив, налив тощо). А для цього необхідно деякий час, оскільки бензин морем ми практично не завозили.

читайте такожОбійтися без сябрів: чи проживе Україна без поставок білоруського паливаНа жаль, споживання бензину через збільшене споживання автогазу в останні роки знизилося майже вдвічі. До цього нам вистачало палива від Мозирського НПЗ, Литви і внутрішніх виробників - Шебелинського НПЗ і Укртатнафти. А з відмовою Білорусі буде потрібен деякий час, щоб ринок перебудувався і почав працювати в нових умовах.

Як тепер Нафтогаз визначатиме граничні ціни для Мінекономіки - велике питання. Зараз це відбувається на підставі даних Platts CIF NWE - північно-західних котирувань цін на нафтопродукти. Якщо ж поставляти їх морем, то потрібно буде враховувати котирування по півдню - по середземноморським котируванням вони відрізняються на $8-10 за тонну. Крім того, ще потрібно враховувати перевалку у вагони.

Якщо це тимчасове призупинення, поки Комітет держбезпеки РБ не розбереться в тому, хто кому "дарує" бензин, а не відповідь Лукашенка на підтримку Україною санкцій ЄС, то особливої трагедії для України не трапиться.

На те, що це тимчасова зупинка, вказує і те, що зупинили тільки поставки 95-го, але не 92-го. Зрештою, не можна ж бути наполовину "у положенні".

При цьому я не думаю, що дійде до дефіциту - принаймні, на найближчі два тижні палива буде достатньо. І потім, якщо ринок не регулювати вручну, то він з цим і сам справляється. І якщо буде нестача, то постачальники бензин знайдуть - святе місце порожнім не буває. Замінити є чим і звідки - Україна, крім Росії та Білорусі, також отримувала паливо з Польщі, Греції, Туреччини, Ізраїлю. Але є одне "але" - спотова ціна при поставці з цих країн завжди вища.

Так чи інакше, поточна ситуація загрожує складнощами для ринку, адже якийсь час йому доведеться працювати в екстремальному режимі перебудови. А це завжди провокує зростання цін. У тому числі, і на заправках, і тому платити за все це доведеться споживачеві.

Леонід Косянчук, президент Асоціації" Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", бізнесмен нафтогазової сфери, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти