Справа в санкціях: чому Ердоган не хоче ставати співучасником Путіна

4 липня 2022, 18:23
Туреччина побоюється потрапити під західні санкції, адже торгівля краденим - це міжнародний злочин.
корабль, зерно
Туреччина затримала суховантаж з краденим українським зерном / Скріншот

3 липня у Туреччині за проханням української влади затримали суховантажне судно під російським прапором "Zhibek Zholy", що перевозило близько 4,5 тисяч тонн зерна, яке росіяни могли вкрасти в Україні. Повідомлялося, що корабель незаконно привіз вантаж із тимчасово окупованого Бердянська, у зв'язку з цим Україна очікує, що Туреччина не лише арештує саме суховантажне судно, а й, серед іншого, конфіскує майно, яке на ньому перевозять.

Насправді, тут питання не лише в подальших діях Туреччини, а й у позиції західних партнерів - Великої Британії, США, які неодноразово робили заяви про те, що не має бути крадіжок українського зерна, яке переправляють через турецькі порти.

Тим паче, що доля зерна може вирішуватися шляхом біоекспертиз. Посольство Великої Британії офіційно повідомляло про те, що наразі є спеціальні технології (для цього навіть виділили окреме фінансування), щоб відслідковувати крадене зерно і з’ясовувати його приналежність. Тобто шляхом експертиз може буде доведено регіон походження зерна.

відео дня

Тому цілком можливо, що після проведення відповідних експертиз зерно буде заарештовано і повернуто українським власникам. І це буде серйозним прецедентом, який у подальшому руйнуватиме торгівлю Росією краденим зерном і Росія змушена буде перенаправляти його десь у Китай чи інші азійські країни, які не залежать від морських поставок.

Що ж стосується позиції Туреччини, то тут більш визначальним буде питання санкцій або торгівельних обмежень від західних країн, яких вона може зазнати внаслідок можливої співучасті у торгівлі спільно з Росією українським зерном. Туреччина побоюється потрапити під них, адже торгівля краденим - це міжнародний злочин і відповідно до усіх міжнародних правил, Туреччина зобов’язана заарештувати цей корабель із зерном до кінця проведення розслідування. Адже у разі звернення інших країн щодо можливої крадіжки ресурсів усі поставки блокуватимуться, що означатиме і фінансові втрати.

читайте такожСхожість Путіна і Ердогана: чому Україні небезпечно довіряти ТуреччиніТож в даному випадку можливі знижки від України її цікавлять найменше - це не є визначальним фактором.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти