Демонізація або олюднення: як побачить суть ворога

4 липня 2023, 06:48оновлено 5 липня 2023, 08:49
497
Пора прийняти, що ворог мало чим відрізняється від нас і від інших, за своєю суттю. Він взагалі нормальний.
ВСУ, Росія
Росію не варто демонізувати, вважає Хомяк / колаж фото ua.depositphotos.com і УНІАН

Опис, різними авторами, Росії та її народу як демонічних, монструозних швидше говорить не про Росію, а про стан розуму автора опису, захопленого сильними емоціями.

Об'єкт повинен бути описаний в його природності, внутрішньій логіці і протиріччях, з усією уважністю до всіх особливостей. Так, як їх сприймають самі росіяни, з натхненням, гордістю та іншими почуттями. Тільки тоді вийде точний опис.

І тільки цей опис вкаже шлях знищення ворога.

відео дня

А ці емоції, що роблять з ворога монстра тільки збивають з пантелику. Пора прийняти, що ворог мало чим відрізняється від нас і від інших, за своєю суттю. Він взагалі нормальний. Як і ми, і американці, німці і британці, китайці і т.д. відмінності не в суті, а чисто культурно-історичні. Звичайні люди зі своїми пристрастями, як і всі.

Але такий опис несе небезпеку для звичайної людини: відразу формується людське прийняття і довіра, що робить того, хто довіряє своєму ворогові - слабким. І демонізація ворога захищає нас від людяності і виправдовує дії по знищенню.

Але якщо потрібні дії з виправдання, значить ми не бачимо самої суті ворога. А вона проста і ніяк не пов'язана з його людськими чеснотами, котрі у нього є. Суть проста: його намір - нас знищити. Цього достатньо щоб діяти. Без демонізації та визнання всієї його людяності. Просто з розумінням суті виклику.

Хто такий Олег Хомяк?

Олег Хомяк - політичний психолог, консультант з лідерства та психології мас. Вивчав політичну психологію в Санкт-Петербурзькому державному університеті. Колишній радник міністра охорони здоров'я, колишній радник голови Одеської ОДА.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти