Державне регулювання цін на продукти: як Україна стріляє собі в ногу

14 січня 2022, 07:00
Встановлення цін на продукти - це знищення малого та середнього національного виробника, якому в умовах різкого зростання собівартості важко компенсувати збитки.
Державне регулювання цін на продукти: як Україна стріляє собі в ногу
Кабмін вирішив регулювати ціни на продукти під час карантину / УНІАН

Днями Кабінет міністрів ухвалив рішення про розширення списку товарів першої необхідності, що підпадають під державне регулювання цін на 12 продуктів - гречану крупу, борошно, цукор, макарони, соняшникову олію, вершкове масло, м'ясо птиці, яйця і молоко. Згідно рішення, граничний рівень надбавки на ціну товарів на період карантину не має перевищувати 10%.

На сьогодні державне регулювання кінцевих споживчих цін - це дія, що суперечить принципам ринкової економіки. Тому що в умовах ринкової економіки держава не може встановлювати ціни на споживчі товари - вона може тільки впливати на формування цін або власною пропозицією відповідних товарів на державних чи змішаних підприємствах (державно-приватних), або через регуляторні засоби, які здешевлюють цю продукцію для виробника.

Встановлювати кінцеву ціну - це означає заганяти виробника у збитковість. У результаті ефект буде такий, що споживчі ціни можуть на невеликий відсоток знизитися, але доведення до підприємств до банкрутства змусить їх, з одного боку, звільняти працівників, а з іншого боку, від них будуть менші податкові надходження до бюджету. У цьому випадку нібито позитивний ефект незначного стримування цін повертається великим негативом.

відео дня

Саме тому це - не той інструмент, який держава має застосовувати в умовах ринкової економіки, у яких ми працюємо від початку незалежності України. Тому ідея благородна, але її виконання неадекватне сьогоднішнім умовам.

Якщо держава хоче домагатися зниження цін, вона має усунути причину їх зростання, яка полягає у надзвичайно різкому зростанні цін на електроносії - на газ, електроенергію і пальне, причому на усі одночасно. А оскільки електроносії - це обов’язковий елемент собівартості всіх без винятку товарів і послуг, це тягне за собою ланцюгову реакцію підвищення цін на них. Бо ані виробники, ані торговці не можуть працювати собі в мінус, тож через зростання собівартості їм доводиться підвищувати ціни на свій товар чи послугу.

Тому якщо держава хоче зниження цін, не лише на окремі продукти, а взагалі по економічній системі, їй треба робити усе можливе і неможливе для зниження цін на енергоресурси або хоча б принаймні на припинення зростання цін. Для цього в Україні є всі можливості, тому що усі види енергоресурсів ми виробляємо самі.

читайте такожКорупція і контроль народу за рахунок їжі: що не так з ідеєю талонів на продуктиВідповідно, держава має нарощувати виробництво, бо собівартість в Україні значно нижча, ніж на європейських хабах. Крім того, потрібно змінити принципи формування ціни, скасувавши принцип імпортного паритету і перейти на "принцип коктейлю", тобто та частка енергоресурсу, яка виробляється в Україні має продаватися за українською ціною у співвідношенні з реальним імпортом ресурсу з Європи. Таким чином ціна буде, щонайменше, на 30-50% нижчою, ніж зараз.

За такого підходу ціни на продукти, як мінімум, не мають рости далі, а як максимум можна домогтися зниження цін на 20-30% від сьогоднішнього рівня. Але для цього потрібна відповідна енергетична політика, якої у державі немає.

А встановлювати ціни на кінцевий продукт - це означає знищувати національного виробника, передусім, малого та середнього, якому в умовах різкого зростання собівартості важко компенсувати збитки, що може собі дозволити великий виробник, наприклад, великим обігом.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти