Для Ізраїлю компромісних варіантів немає

15 жовтня 2023, 09:18
Коли Ізраїль дорікають у відсутності переговорів між Ізраїлем і ХАМАСом, то це повний абсурд.
Цві Сільбер, Ізраїль
Цві Зільбер / Главред

Для "ХАМАС" напад на Ізраїль - це головне обґрунтування свого існування. Якщо ви подивитеся хартію "ХАМАС", то там це, загалом, і прописано.

Справа в тому, що "ХАМАС" протягом останніх років дуже посилено маскувався. По-перше, він домігся того, що його почали називати "палестинським національним рухом". Але це ніякий не національний рух - це ісламісти, за своєю ідеологією "брати-мусульмани". Коли в Палестинській автономії провели більш-менш прозорі вибори, на них дійсно переміг "ХАМАС", але після цього "ХАМАС" здійснив військовий переворот в Ґазі. Тобто він просто усунув всі інститути Палестинської автономії і встановив власну диктатуру, після чого Ґаза перетворилася на терористичний анклав, мета якого нападати на Ізраїль.

відео дня

Ось це культивування біженства, нещасного, неписьменного, безробітного і безпорадного населення, якому не дають нічим займатися, окрім війни і терору – це і є "ХАМАС". Чому вони виграли вибори? Тому що ФАТХ ("Рух за національне визволення Палестини". – Главред) з точки зору корупції виявився набагато гіршим – свого часу Арафат перейшов до відвертого злодійства, і навіть коли він помер, то кілька днів це тримали в секреті, тому що ділили гроші між його вдовою та всіма іншими.

"ХАМАС" існує для того, щоб нападати на Ізраїль, але інша справа, що він зачаївся. Він, звичайно, час від часу влаштовував всілякі обстріли, але Ізраїль ставився до цього, як до якогось такого контексту, мовляв, у нас є Ґаза, яка раз на рік-півтора влаштовує нам на кілька днів, як говорили в Одесі, кіпіш, але у нас відмінне ППО, "Залізний купол", і ми захищаємо своїх громадян. Вони починають бомбити нас [Ізраїль], у нас десь 1, 2, 3, 5 загиблих, ми завдаємо удару у відповідь - у них 500-1000 загиблих. І на цьому вони заспокоюються, прибігають міжнародні посередники і знаходять якийсь спільний знаменник для того, щоб зробити перепочинок.

У Ізраїлю з ХАМАСом дуже довга історія. У нас були "Худна", "Тахадія" – ісламські терміни з Корану, якісь види перемир'я, тому що вони повинні були знайти релігійне обґрунтування того, чому вони посміли піти на перемир'я з ворогом ісламу. Відповідно,"Худна" – це перемир'я, яке уклав пророк Мухаммад з Медіною, у якої були дуже сильна армія і влада. Після перемир'я вони ослабли, відправили військо в інше місце, відповідно, він набрався сил, напав і захопив Медіну, коли вона була беззахисною. Ось це була "Худна", тобто тактичне перемир'я для того, щоб потім напасти і розгромити ворога. Ізраїль був готовий і на "Худну", і на "Тахадію". І, зрозуміло, жодного політичного процесу між Ізраїлем і ХАМАСом не було і бути не може.

Тому коли Ізраїлю дорікають відсутністю переговорів між Ізраїлем і ХАМАСом, то це повний абсурд. Не можна вести переговори з організацією, мета якої тебе знищити - тут не може бути жодних середніх, компромісних варіантів.

Хто такий Цві Зільбер

Цві Зільбер - ізраїльський журналіст, публіцист і радіоведучий. Програмний директор радіостанції "Лучшее радио".

Цві Зільбер, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти