До нових Сміл залишилося недовго: до чого призведе підвищення цін на газ

31 серпня 2021, 06:30оновлено 1 вересня 2021, 12:43
Щомісячна ціна і її підвищення будуть позначатися на українському виробництві.
Газ
Газ у вересні подорожчає до 12 гривень за кубометр / УНІАН

Компанія Нафтогаз підвищила щомісячну ціну на газ вересні до 12 гривень за кубометр для третини своїх споживачів.

Україна нікуди не пішла від формули "Амстердам+", тому підвищення насамперед пов'язано із тим, що ціна на газ у Європі зросла. Тобто Нафтогаз в цьому випадку отримає додатковий прибуток "з повітря", тому що собівартість видобутку українського газу нітрохи не збільшилася, а обсягів закупівель в літній період немає.

У вересні подорожчання навряд чи буде сильно помітним, але з початком опалювального сезону, вже в жовтні-листопаді, коли вартість газу може перевалити за 20 гривень за куб, почнеться найцікавіше. Особливо, з урахуванням того, що мораторій на відключення громадян від житлово-комунальних послуг за несплату вже знятий.

відео дня

Як надалі працюватиме система ЖКГ в Україні зараз навряд чи хтось скаже. Тому що при фантастичних цінах з одного боку і неможливості їх оплачувати з іншого плюс можливості припиняти подачу послуг, то ми з величезною швидкістю летимо в 18 століття.

З підприємств, які постачають послуги населенню, щонайменше, половина уклала річні контракти з Нафтогазом. Але щомісячна ціна і її підвищення будуть позначатися на українському виробництві. А оскільки у нас темпи виробництва вже падають, то, ймовірно, і надалі це падіння продовжиться.

читайте такожЧому влада знову дозволила відключати українців від послуг ЖКГ за боргиХто саме від цього постраждає - поки складно сказати, потрібно дочекатися нових цін і того, як вони позначаться на індексі цін виробників і на обсягах виробництва. Адже ті галузі, які споживають найбільше енергоресурсів, як правило, перебувають у власності фінансово-промислових груп, які розв'язують свої проблеми із забезпеченням енергією способом, відмінним від звичайних громадян.

Але однозначно в опалювальному сезоні від нього постраждають всі споживачі - від звичайних громадян до міст, де споживачі забезпечуються комунальними підприємствами. Виходячи з цього, Україні варто очікувати нових Алчевсків або Сміл - катастроф, які будуть в різних місцях, але, швидше за все, одночасно.

Юрій Гаврилечко, експерт аналітичного центру "Українська фабрика думки", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти