Ласкаво просимо до нового світу, російські "визволителі": чому на Росію чекає п...дець

3 березня 2022, 17:48оновлено 30 березня 2022, 16:38
Ті, хто ностальгував за СРСР, зможуть на своїй шкурі відчути всі його принади, тільки от на чолі цього СРСР буде стояти божевільний диктатор.
Росію чекає зупинка цілих галузей економіки
Дуже скоро на росіян чекає дефіцит базових продуктів: їжі, одягу, автомобілів / Reuters

Мене багато хто просить прокоментувати санкції. Якщо коротко, то мій науковий висновок, як професора фінансів, доктора Чиказького університету – це П...ДЕЦЬ. І подвійний п...дець, що жителі Росії, навіть освічені, в більшості своїй не розуміють, що на них чекає. Пояснюю на пальцях.

Дуже скоро на росіян чекає дефіцит базових продуктів. Я говорю не про всякі айфони, імпорт яких уже заборонили, а про їжу, одяг, автомобілі, побутову техніку і т.д. Росія дуже сильно вбудована в світову торгівлю. І вже найбільші оператори відмовляються відправляти контейнери до Росії.

Але навіть якщо трапиться диво, і Росія знайде когось, хто готовий відправляти контейнери в РФ за три лічильники, то питання, як за це платити? Експортні доходи скоротяться в рази, оскільки всі покупці будуть намагатися відмовитися від російських товарів.

відео дня

читайте такожБез Mastercard, Apple, зарубіжних авто і гугл-карт: у Росії настає нове "казкове" життя

Ми бачимо, що навіть непідсанкійні нафтові компанії не можуть знайти покупців на свою нафту. Газпром, головний експортер газу, вже під санкціями, тобто він взагалі незрозуміло як буде отримувати валютну виручку.

Російський ЦБ накопичив величезну кубушку в 650 млрд доларів. Тільки більше половини цих резервів вже заарештовано, а що робити з золотом не дуже зрозуміло. Мало який банк в світі захоче його купити у російського ЦБ, щоб самому не потрапити під санкції або величезні штрафи.

Багато хто думає, що Росія за минулі роки побудувала купу заводів, тільки всі ці заводи – автомобільні, авіаційні, побутової техніки і т.д. – використовують імпортні компоненти. Тобто в найближчі місяці на нас чекає зупинка цілих галузей з усіма можливими наслідками – дефіцитом товарів, масовим безробіттям, відповідно, падінням збору податків і, як наслідок, проблеми з виплатою зарплат бюджетникам.

читайте такожРосійська економіка - вже труп: чому колапс РФ неминучий

Літаки навіть всередині Росії теж скоро перестануть літати. Адже вони майже всі імпортні, а Захід уже заборонив постачати запчастини. Тому ми скоро побачимо масове виведення з експлуатації літаків.

Інтернет, яким ми його знали, теж прикриють. Вже заблокували купу інформаційних сайтів, днями збираються блокувати Вікіпедію. Вже сповільнюють Twitter, Facebook. Збираються відключити YouTube.

З приводу сільського господарства. А ви в курсі, що в Росії частка імпортного насіння майже 40%? А по картоплі частка імпортного насіння – 90%? Тобто, звичайно, що-небудь аграрії придумають із часом, але, як мінімум, в короткостроковій перспективі варто очікувати дефіциту базової с/г продукції і різкого злету цін.

читайте такожАгонія збанкрутілого фраєр-фюрера: чому безглуздо рятувати Росію

І це теж ще не все. Всі, хто можуть звалити з країни, почнуть валити. Вже активно валять. Уряд це розуміє, тому і ввели сьогодні купу заходів, щоб утримати айтішників. Тільки вони не спрацюють. Тому скоро, дуже ймовірно, введуть виїзні візи для певних категорій або повністю закриють країну.

Єдиний плюс з цієї історії, що ті, хто ностальгував за СРСР, зможуть на своїй шкурі відчути всі його принади. І це буде не відносно травоїдний СРСР за типом Хрущова-Брежнєва-Горбачова, а СРСР, на чолі якого стоїть божевільний диктатор.

Максим Миронов, професор фінансів, доктор Чиказького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти