Довга війна V. S. коротка війна

13 вересня 2023, 08:12
816
Що таке довга війна? Що таке коротка війна? Друга світова війна була довгою чи короткою? Столітня війна була короткою чи довгою?
Українські військові, Володимир Зеленський
Володимир Зеленський / Колаж Главред, фото 72 ОМБр імені Чорних Запорожців, Офіс президента України

Вчора багатьох поставили в глухий кут та прозвучали одночасно дві заяви. Від президента України Володимира Зеленського про те, що потрібно бути моральним готовим до довгої війни. Від глави ГУР МО, що війна буде не довгою, дивлячись як на це дивитися.

Ці заяви прозвучали дисонансно, хоча, насправді, немає в них нічого неузгодженого.

Для початку, я б хотів підкреслити, що Україна живе в стані перманентної війни сотні років. І, на жаль, не завжди ми перемагали, внаслідок чого були найтяжчі для нашої нації наслідки.

відео дня

Наприклад, Голодомор 1932-1933. За різними оцінками від голоду тоді померли від 4 до 10 млн осіб. Планомірне винищення нації, яка п'ятнадцять років тому не змогла протистояти чисельно-переважаючому ворогові і, країна якої була ним захоплена. Трагедія, якої могло б і не бути... Але про це пізніше.

Що таке довга війна? Що таке коротка війна? Друга світова війна була довгою чи короткою? Столітня війна була короткою чи довгою?

Насправді, вся суть в інтерпретації і сприйнятті людиною цивільним і людиною військовим.

Володимир Зеленський, людина цивільна, політик. Так, він Верховний головнокомандувач воюючої країни, але все ж політик, який навряд чи зможе відрізнити Т-64б1м від Т-80 бвм, або пояснити чим перший рубіж другої лінії оборони відрізняється від другого.

У свою чергу, Кирило Буданов людина до мозку кістки військовий і оперує сприйняттям термінів саме з цієї позиції і наявного досвіду.

Наприклад, західні журналісти критикували наш наступ з перших же днів, не розуміючи, як так може бути, щоб Leopard 2 підривався на мінах і горів і чому наступ такий довгий, пройшло два тижні, а українські війська ще не в Маріуполі?

У свою чергу, якщо комусь здається, що наступ повільний, зазначу, за стандартами проривів ліній оборони, це не так.

Російські окупанти звели три лінії оборони, класичні, скажімо так. Класичні, згідно побудови, за радянськими підручниками і не тільки. Наприклад, проглядається навіть вплив "прикордонні укріплені лінії" генерал-лейтенанта Василя Новицького від 1915. Проте…

Але всі ці лінії оборони до дичини гіпертрофовані в деталях. Наприклад, в щільності мінування, яке перевищує норми в 5 і навіть, по деяких ділянках, в 10 разів.

У свою чергу, СОУ прорвали першу лінію оборони, класичну за концепцією, але унікальну через гіпертрофоване насичення загородженнями, згідно з класичним середнім просуванням у смузі забезпечення - 100-200 метрів на добу. І це, зазначу, хоч і стандартний показник для прориву першої лінії оборони, але - рекорд.

А тепер, питання, як таке просування бачиться цивільній людині? Повільним, погодьтеся. А як військовому, який розбирається в суті питання? Стандартним, успішним і навіть більше того.

Так і в цілому, по війні. Немає ніякої неузгодженості думок, є різний підхід до оцінки часових проміжків.

Рік це довго чи не дуже? Ще два роки війни, ви до цього готові? Морально? Звичайно, можна все кинути на півдорозі, сісти за стіл переговорів і заморозити те, що через 5 або 10 років виллється в черговий геноцид. Хоча, геноцид вже відбувається, і той, хто його відмовляється визнавати входить в історію у всій своїй мерзотній красі. Проте…

Але, зупинятися зараз і потім, до переможного кінця, не можна. Адже на нас дивляться не тільки ті, хто загинув з 24 лютого 2022... 2014... хто вірив у перемогу і йшов з думкою про неї в бій, а й ті, хто загинув мільйонами в 1932-1933 і кого ніхто не міг захистити. Це не повинно повторитися.

Ми воюємо з, як і раніше, переважаючим нас ворогом. І воювати потрібно обережно і продумано. Терміни? Їх можна оцінювати по-різному. Глибоко емоційно, або сухо і раціонально, все залежить від того, якій меті така оцінка служить. А мета у нас одна – перемога.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти