Вдома в халатах і з обігрівачами: що чекає Україну взимку

25 червня 2022, 08:30
Причина, по якій буде холодно в квартирах - це економія газу на всіх рівнях для того, щоб пройти опалювальний сезон.
війна, війна в Україні, Чернігів війна,
Україну чекає непростий опалювальний сезон / Главред

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов заявив, що Україну чекає дуже складна зима, але опалювальний сезон повинен початися вчасно. Влада очікує, що стандартна температура в оселі повинна становити 18-20 градусів тепла і не опускатися нижче 16 градусів.

Треба розуміти, що в багатоквартирних будинках температура буде нижчою, ніж зазвичай - не 22 і не 24 градуси, а 18, 16 і навіть менше.

Тому що 90% будинків в Україні не термомодернізовані-будинки і дахи не утеплені. Тому тепловтрати триватимуть і українці цієї зими мерзнутимуть. І до цього ніяк не підготуватися, тому що неможливо за два місяці зробити те, що не робили 30 років.

відео дня

Реальна Підготовка до цього опалювального сезону-це теплі халати, теплі ковдри і теплі шкарпетки. Адже не кожен зможе включити собі той же кондиціонер на тепло, щоб гріти кімнату, підключити електричний радіатор, тому що тоді не витримає проводка і це може призвести до масових пожеж (як, наприклад, було в минулому опалювальному сезоні).

Адже технічний стан теплокомуненерго ніяк не змінився - як було 15 тисяч кілометрів теплотрас, які необхідно замінити, так і залишилося. Як вимагав технічний стан обладнання на теплокомуненерго ремонту, так і потребує.

Тому нас чекає те, що відбувається щороку - десь опалювальний сезон розпочнеться вчасно, десь пізніше. Не визначено ще, що буде з опалювальним сезоном в тих містах, де зруйнована ТЕЦ - наприклад, в Охтирці або Кременчуці, де гостро постало питання щонайменше для 150 тисяч осіб. Схожа ситуація і в Чернігові, де ТЕЦ пошкоджена - старий орендар від неї відмовився і влада повертає її в комунальну власність.

Всього за період війни пошкоджено 863 об'єкти теплоенергетики - в якому вони стані і як їх планують відновлювати, ніхто поки не уточнював.

863 об'єкти - це величезна кількість і всі їх відбудувати, якщо вони пошкоджені, буде дуже складно.

читайте такожТарифи на комуналку взимку не зростуть: Шмигаль розповів про опалювальний сезонІ справа не тільки в технічному стані. Відсутність газу-це не менш серйозна проблема. Нафтогаз попросив в уряду 266 мільярдів гривень, але ми розуміємо, що таких грошей у держави немає. І причина, по якій буде холодно в квартирах - це недоопалення і економія газу на всіх рівнях для того, щоб пройти опалювальний сезон. Ми повинні зрозуміти, що в цьому сезоні всі школи, дитячі садки та університети можуть бути відправлені по домівках, як і інші бюджетні установи.

Також до цього слід додати і неплатежі населення, адже ніхто не знає точної суми, з якою ми вийшли з минулого опалювального сезону. Оскільки дані Держстат вирішив публікувати поквартально, можна припустити, що мова йде про величезні борги, так як навіть у Києві платежі склали всього близько 55%. Тому ситуація буде важкою.

Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти