Домовленості ціною інтересів України, або Чому візиту Байдена до Києва не буде

15 лютого 2022, 08:27
Можлива дата вторгнення Росії в Україну - не остання, і вони постійно з’являтимуться у ЗМІ. І кожного разу їздити для Байдена немає сенсу.
Домовленості ціною інтересів України, або Чому візиту Байдена до Києва не буде
Володимир Зеленський запросив президента США Джо Байдена до Києва / УНІАН

Під час телефонної розмови президент України та США Володимир Зеленський запросив президента Джо Байдена відвідати Україну найближчими днями. За переконанням Зеленського, візит американського лідера може стати потужним сигналом для стабілізації ситуації в Україні та сприятиме деескалації.

По-перше, малореалістично, що Байден приїде, тому що питання у тому, що можлива дата вторгнення Росії в Україну - не остання, і вони постійно з’являтимуться у ЗМІ. І кожного разу їздити для Байдена немає сенсу.

По-друге, навряд чи це щось змінить і призведе до якоїсь розрядки. Крім того, США вважає, що нещодавнього візиту Блінкена до Києва наразі цілком достатньо. Та і сам Байден не захоче їхати в Україну, бо у випадку ескалації це буде додатковим провалом, після якого напередодні виборів йому доведеться отримувати критику на свою адресу усередині США. А це йому не вигідно.

відео дня

Якщо не буде ніяких домовленостей між Заходом і Росією щодо питань стратегічної безпеки, усе далі йтиме шляхом ескалації. Але справа у тому, що такі домовленості неможливі.

Адже їх можливо буде досягти виключно за рахунок інтересів України. Та й ті російські пропозиції, які є у публічному доступі, показують, що цей стратегічний діалог можливий лише у випадку переходу України до зони впливу Росії. США на це не підуть, бо тоді це підірве позиції Штатів у Східній Європі. До того ж, Україна, як би хто не вважав, залишається заднім двором Росії, тому у цьому випадку ми є важливим геополітичним блоком стабільності.

читайте такожДля США сталося найгіршеТож тут є два варіанти - або ж вони домовляються і дійсно за рахунок інтересів України досягають якогось консенсусу (що малоймовірно), або ж американці остаточно визнають початок нової Холодної війни, яка проходить по лінії України і де авторитарні Росія та Китай грають проти колективного Заходу. Адже тут роль України є також ключовою, бо залежно від того, як Росія вирішить питання з Україною, Китай для себе моделює можливу реакцію США у питанні Тайваню. І існує спокуса, що після України Китай захоче підняти ставки і на тайванському напрямку, спробувавши встановити там свій контроль.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти