Допомоги чекати не варто: чому в разі наступу Росії Україна лишиться одна

18 листопада 2021, 07:55
Європейські країни повністю зав’язані на Росію, а тому наперед заявили, що в разі чого будуть лише "висловлювати глибоку стурбованість".
Прямої військової підтримки Україні не надасть жодна країна
В разі наступу Росії Україна може розраховувати лише на власні сили / УНИАН

Євросоюз розповів, як він буде діяти у випадку, якщо загостриться ситуація на кордоні України – високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європа продовжить діяти так само, як діяла за часів, коли Росія захопила Крим та почала війну на Донбасі. Одним словом – ніяк.

Відтак, виникає питання – якщо й справді криза з мігрантами перекочує до українських кордонів, або якщо Росія вирішить здійснити військову операцію проти України, на допомогу якої держави наша країна справді може розраховувати, хто готовий надати їй підтримку, в тому числі військову.

Військову – ніхто. За умови накопичення поблизу українського кордону російських військових втягуватися у військове протистояння з Росією не буде жодна країна. Тобто прямої військової підтримки Україні ніхто не надасть.

відео дня

А от допомога озброєнням, у тому числі летальною зброєю, вже надходить від Сполучених Штатів. Таким самим чином можуть допомогти Україні Велика Британія, Туреччина і Польща.

Європейські країни зараз повністю зав’язані на Росію через кризу з енергоносіями. І тому вони відверто і наперед вустами Борреля заявили, що в разі чого будуть лише "висловлювати глибоку стурбованість", не більше того.

Адже сьогодні вже задосить проблем на кордоні Білорусі й Польщі, які є достатньою підставою для того, щоб Євросоюз міг діяти більш жорстко стосовно Росії. Втім, так не відбувається. От і через Україну європейці не будуть ув’язуватися у протистояння з Росією, бо просто її побоюються.

Отже, Україна може розраховувати лише на власні сили, а також на певну підтримку США, Великобританії, Польщі та Туреччини – більше ні на чию.

По суті, лише США та Великобританія рішуче налаштовані захищати Україну і протистояти Росії. Наприклад, Британія може надати Україні близько 600 своїх військовослужбовців, але, звісно, ситуацію на фронті вони кардинально не змінять. Але присутність британських військовослужбовців на території України створює певні ризики і загрози для Росії в разі її агресії проти нашої держави. Адже якщо британські військовослужбовці потраплять під обстріл, Британія буде змушена діяти більш жорстко щодо Росії, бо в неї з’явиться конкретний привід.

читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірне вторгнення Росії в Україну взимку

Туреччина діятиме в залежності від обставин. Вона хоче розчистити геополітичний простір для себе, тож її може зацікавити лише кримськотатарський Крим, який тісно співпрацюватиме з Туреччиною, а фактично - якщо він стане турецьким в економічному сенсі. Ніщо інше не зможе зацікавити Анкару і спонукати її допомагати Україні.

Як бачимо, кожна країна переслідує власні інтереси, про Україну ніхто не дбає і не буде дбати.

Проте у тому, що в України немає союзників, готових їй допомагати, в тому числі надавати військову допомогу, винна політика, яку проводить Київ. Завдання української влади – зробити Україну цікавим партнером для інших країн світу. Натомість наша влада займається лише тим, що ходить і просить грошей та допомоги. Звісно, у нас запитують при цьому, що ми пропонуємо натомість. А ми нічого не пропонуємо – ми просто просимо і просимо.

читайте такожФілантроп чи завойовник: чому Велика Британія взялася за Україну

Наприклад, Китай – дуже серйозна потужна країна, яка впливає на Росію – вже декілька років пропонує Києву створити інвестиційний хаб саме в Україні. В обмін на це Пекін готовий піти на певні політичні кроки, вигідні Україні, в тому числі стосовно Росії. Але Київ не робить нічого у цьому напрямку…

І так з усіма країнами, яку не візьми. Ми лише ходимо з простягнутою рукою і постійно чогось просимо, та навіть не намагаємося стати цікавими партнерами, яких інші хотіли б захищати. Міжнародні відносини будуються на інтересах, а тому потрібно ставати цікавими іншим країнам.

Чи могла б Україна запропонувати щось Євросоюзу, аби він був готовий за неї вписатися і захистити від Росії? Мабуть, від Євросоюзу вже марно чекати чогось подібного. І Росія ставиться до ЄС, як до пенсіонерів, які багато чого розповідають, але зробити нічого вже не можуть. І таке ставлення є певною мірою справедливим.

читайте такожСРСР 2.0 замаячив на горизонті: чи почнеться війна в Білорусі

Якщо ж Україна лишиться сам на сам із проблемою, то з тими ж мігрантами вона розбереться – буде просто ігнорувати проблему і чекати, доки вона сама якось розсмокчеться. Як українська влада ігнорує проблему внутрішньої міграції, так само вона ігноруватиме і мігрантів, які з білорусько-польського кордону можуть опинитися у нас на кордоні.

Цікавіше, що буде після того, як Росія отримає те, що вона хоче – сертифікацію Північного потоку-2 і початок його роботи. Коли це станеться, вірогідність військової загрози для України стане значно вищою. Бо тоді Росія фактично підгребе під себе Білорусь, і Україна буде наступною. До самостійного вирішення таких проблем ми не готові.

Попри те, що Захід зараз постійно попереджає про те, що Росія начебто готує вторгнення в Україну взимку, жодного вторгнення не буде. Росії немає сенсу це робити, бо, по-перше, вона втратить свої здобутки щодо Північного потоку-2, а, по-друге, в Україні зараз все відбувається так, як потрібно Росії – ми руйнуємо себе самі. Москві варто просто почекати. Навіщо воювати, якщо ми все робимо самі, за неї? Росія боїться лише потужної України, а не розшматованої на частини, де суспільство воює між собою щодо вакцинації та будь-якої іншої проблеми. Росію це цілком влаштовує, і вона поступово підтягує нас під себе. Навіщо воювати?

Що стосується наших сусідів, чи захочуть і чи зможуть вони надати нам якусь підтримку в разі серйозних проблем із Росією, то Польща – можливо, але, швидше за все, вона готова буде виступати на захист України суто дипломатично.

Наші сусіди дуже втомилися від постійних заяв і відсутності дій в Україні. Зокрема, ми багато говоримо про якісь спільні військові об'єднання із Польщею і Литвою і т.д., створена спільна бригада, але далі справа не рухається. Втома від України не дозволить їм діяти більш активно.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти