Прикре самогубство Росії: чому війна в Україні триватиме до розпаду РФ

11 вересня 2022, 06:15
Після 24 лютого Путін знищив економічну потугу, повагу і суб’єктність Росії. А зараз РФ втрачає головне – цілісність і суверенітет.
Внаслідок війни проти України Росія розвалиться
Путін зробив усе, щоб Росія зникла з карти світу в її нинішньому вигляді / Reuters, YouTube, ua.depositphotos.com, DVIDSHUB Flickr

Росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну, від 24 лютого, нічого не втратила, а лише здобула, переконаний Путін. Та насправді втрати Російської Федерації – колосальні. Та головне – війна ще триває, а, значить, Росія продовжує втрачати.

Основне, що ризикує втратити Росія через розв’язану нею війну – саме своє існування як цілісної та єдиної держави. Втім, для кількох поколінь цілого людства це буде найбільшим досягненням і щастям.

Путін, як одержимий, тисне і тисне, не може відступити. У нього просто не працює задня передача. Воно пре, воно вкидає в цю війну всі ресурси. Більше того, деякі дії Путіна настільки самовбивчі для Рашеландії, що їх неможливо ані зрозуміти, ані логічно пояснити.

відео дня

Путін бачить, що його війська не можуть просунутися в Україні далі, але все одно намагається тероризувати весь світ. Саме він розширив цю війну на весь світ, тільки економічними методами.

Зокрема, він намагається тиснути російськими газом і нафтою Європу та інші держави. У відповідь на це йому пояснюють, що, так, буде важко, але це буде подолано. От і єврокомісар кілька днів тому сказав, що Європа цю зиму може пережити при нульових поставках російського газу. Та Путін і далі не поступається та погрожує усім показати "кузькіну мать". А закінчиться це тим, що основне для Москви джерело прибутків – експорт нафти і газу – наступного року може не дати росіянам узагалі нічого. Тобто економічну потугу, яка давала можливість утримувати російську державу, Путін руйнує просто на очах.

Крім того, для Росії тепер перекрита можливість застосовувати нові технології, і ця можливість навряд чи хоч якимсь чином відкриється. А це означає, що РФ втратила можливість зміцнювати, поновлювати свою армію або хоча б у якомусь вигляді її зберегти, аби бути в змозі хоч якось комусь нею погрожувати. Все це неможливо, тому що, по-перше, Росія потерпає від санкцій, а, по-друге, позначається технологічна відсталість самої РФ.

А Путін вперто кидає у війну все, що тільки може відшукати в державі. От, наприклад, зараз він відкопав якісь нові танки, яких раніше не було в номенклатурі. Виявилося, що Росія кинула на фронт танки для танкового біатлону! І зараз наші палять ці танки.

Таким чином, Росія зараз витягує все, що тільки можливо, що було її гордістю та напрацюваннями – все вкидається у війну. Але у війні з Україною та протистоянні з Заходом Путін і Росія вже програють, вони не можуть виграти на жодному напрямку. Але продовжують вперто викидати все…

Відтак, триває процес повної втрати цілісності і внутрішньої єдності Російської Федерації. А також – Росії як світового гравця у будь-якій сфері.

У сфері міжнародної політики Путін зумів досягнути того, що став нерукоподаваним майже для всіх країн. Навіть ті країни, які ще спілкуються з російською верхівкою, вже намагаються від Путіна дистанціюватися. Його вже всі відверто принижують, як, наприклад, президент Казахстану. Але Путін утирається, терпить і пре далі в тому ж напрямку, б’є в ті самі точки.

Після 24 лютого Путін втратив економічну потугу Росії, повагу, суб’єктність російської держави. І зараз втрачає головне – цілісність і суверенітет цієї країни-смітника.

Для нас бажано, щоб це відбулося якомога швидше, тому що допоки це не станеться, у нас триватиме війна, будуть гинути люди і продовжуватимуться руйнування.

Оскільки Путін не збирається відступати, війна триватиме до розпаду російської держави, до заколоту в ній. Та цілком можливо, що цей розпад не відбудеться миттєво, а розтягнеться на роки. Хай там як, але Путін втрачає сам факт існування Росії в її нинішньому вигляді.

Це все дуже нагадує Радянський Союз з Афганістаном. Тоді Брежнєв вводив війська в Афганістан, сподіваючись, що це буде легка прогулянка, тож заразом вони прихоплять і Україну, яка нібито була їхньою. Паралельно з цим почалося традиційне перетягування канату в економіці та нафтогазовій сфері з Заходом, а також намагання конкурувати з Заходом у зброї. Абсолютно чітка аналогія…

Єдине, що лякає – ми знаємо, що сталося з Афганістаном – він став плацдармом, на якому Захід зруйнував Радянський Союз. Але тоді Заходу не вистачило розуму довести його до повного розпаду, і він почав підгодовувати росіян "ніжками Буша", підтримувати населення РФ. А з самим Афганістаном сталася велика біда.

З Україною цього не буде, бо інші часи, і наше місце Європі інше.

Тож, на мій погляд, зараз усе йде за афганським сценарієм – все рухається до того, що зникне з карти світу ця велетенська держава – Російська Федерація, яка несе загрозу всьому світу.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти