Доведеться жити за рахунок сусіда: чим загрожує зупинка імпорту електроенергії з Білорусі

19 листопада 2021, 08:41
Нинішня заява пов’язана з аварійними ремонтами блоку на АЕС Білорусі, що поки не є критичним.
электроэнергия
Білорусь заявила про зупинку поставок електроенергії в Україну / ua.depositphotos.com

Білорусь припинила постачати електроенергію в Україну. Зокрема, подальші поставки будуть залежати від "технічних можливостей".

Я б не сприймав цю заяву Білорусі надто категорично, адже трохи більше тижня тому вона вже робила аналогічну заяву. Нинішня пов’язана, скоріше, з аварійними ремонтами блоку, що поки не є критичним. Тобто за день-два це питання знову буде вирішене і імпорт електроенергії знову може відновитися. Та і об’єктивних підстав для повної зупинки імпорту немає.

Крім того, зважаючи на те, що через кілька днів знов має потеплішати, в Україні споживатимуть трохи менше електроенергії.

відео дня

Але разом з тим є інша проблема - Україна вже запустила блоки АЕС, зокрема на Рівненській та Південноукраїнській АЕС, а також газову генерацію. І якщо газ ще можна оперативно вимкнути за потреби, то атомний блок, кожен з яких видає 1000 МВТ - ні.

Однак, якщо ці блоки продовжать роботу, то ними можна буде частково замістити вугільну генерацію, де є проблеми через дефіцит вугілля. Але маневрувати атомні блоки не можуть і зниження їх потужності у певні період - великий ризик. Бо тоді це може призвести як до ремонту блоків, так і до серйозної аварії.

читайте такожБілорусь оголосила Україні демарш і відмовилася від поставок Києву електроенергії - експертЗагалом імпорт електроенергії був нам вигідний, бо ми брали електрику рівномірно і в пікові періоди, коли у цьому була потреба. Відповідно, не треба було зайвий раз завантажувати українські блоки. Якщо імпорту не буде зовсім, чого, напевно, найближчим часом не буде, його доведеться замінювати, що спричинить додаткові навантаження на систему, зокрема, у холодний період. Тож глобально нічого не зміниться, як то кажуть - падіння за розкладом. У подальшому усе залежатиме від того, якою буде погода та стан роботи АЕС. Відповідно, якщо будуть потужності, лише тоді нам і передаватимуть електроенергію.

Тим не менш, незважаючи на це рішення, перетоки на час аварійних відключень нікуди не подінуться, оскільки Україна належить до єдиної енергетичної системи з Білоруссю та Росією. До речі, як тільки поставки з Білорусі знизилися, одразу ж "випадково" збільшилися перетоки з РФ - якщо раніше йшлося лише про 100 МВТ, то тепер 300.

Але загалом, коли є постійні перетоки більше 100 МВТ - це вже ненормальна історія, бо виходить так, що замість вирішення власних проблем, доводиться жити за рахунок сусіда.

Юрій Корольчук, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти