Два спікери одночасно: чого чекати у разі звільнення Разумкова

7 жовтня 2021, 06:16
Навряд чи звільнення чи поновлення Разумкова як спікера може спровокувати політичну кризу, але це дасть ще один козир Разумкову та його політтехнологам.
Два спікери одночасно: чого чекати у разі звільнення Разумкова
Верховна Рада 7 жовтня планує розглянути відставку спікера Дмитра Разумкова / УНІАН

У Верховній Раді планують голосувати за відставку голови парламенту Дмитра Разумкова. І у разі, якщо Разумкова не легітимно відсторонять - він може теоретично відновитись по суду. Тим паче, що прецеденти поновлення на посадах обраних осіб в Україні існують. Зокрема, у нас були два генеральних прокурори, так поновлювалися мери деяких міст, коли їх незаконно і всупереч процедури відстороняли від посади.

Відтак, у Разумкова є великі шанси на оскарження. Інша справа - наскільки суд буде брати до уваги правові аргументи, які наводитиме Разумков і його захисники.

Але ключове питання тут у бажанні самого Разумкова починати цей судовий процес. Станом на сьогодні заяв щодо оскарження відсторонення поки що немає, а джерела з його команди і лояльних до нього "Слуг народу" стверджують, що у нього немає стимулу для відновлення і створення правового казусу.

відео дня

Так чи інакше, навряд чи звільнення або подальше поновлення Разумкова як спікера може спровокувати політичну кризу. Скоріше, це дасть ще один козир Разумкову та його політтехнологам, якщо ті захочуть представити як законника, адже, мовляв, його звільнили незаконно і він хоче захистити своє чесне ім’я.

Згідно процедури призначення та звільнення голови Верховної Ради, це відбувається таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Тобто за відставку Разумкова депутати мають проголосувати так само бюлетенями і тут може бути цікаво, тому що Разумков сподівається, що ті депутати, які відкрито голосують проти нього, у випадку з бюлетенями для таємного голосування не підтримають звільнення і, відповідно, він залишиться на посаді. Стефанчука призначати мають так само у закритому режимі, але оскільки його кандидатуру не всі підтримують, тут теж можливі неприємні сюрпризи.

читайте такожВигнання з раю: чим закінчиться відсторонення Разумкова від парламентських справУ той же час законних варіантів позбавити його депутатського мандату практично немає, тому у разі звільнення він може поновити своє членство у фракції "Слуг". Якщо депутати його не підтримають, то вони мають ухвалити рішення про його виключення, але при цьому виключення з фракції не є підставою для запуску імперативного мандату - за законом, підставою для цього є неподання заяви до фракції, де був обраний депутат, але Разумков цей шлях пройшов, тож підстав немає.

Що ж стосується майбутнього Разумкова, то найімовірніше, він почне самостійну політичну кар’єру. У якому форматі це буде і з якими людьми - поки сказати складно, але цілком імовірно, що із частиною чинних депутатів Слуги народу.

Віктор Таран, політолог, кандидат наук з державного управління, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти