Дві причини, чому російська економіка вже ніколи не оговтається

29 квітня 2022, 13:19
Російського споживача в найближчі роки будуть "вчити" радіти невеликим досягненням, але за цим буде ховатися примітивна господарська деградація.
Росія, економіка, криза в РФ
Російська економіка за режиму Путіна не оговтається від санкцій / Reuters

Несподівано активізувалася дискусія про перспективи російської економіки. З одного боку, експерти компанії S&P Global Market Intelligence представили Розрахунки, з яких випливає, що в цьому році ВВП Росії скоротиться на 11,1%, а на відновлення до рівнів 2021 р. піде десять років.

З іншого боку, А. Кудрін у виступі на Раді законодавців визнав, що у Росії попереду вкрай складні півтора-два роки, що тільки в поточному році стимулювання економіки зажадає 4 трлн. рублів, а спад все одно складе 8,8%. Природно, тут же стали з'являтися ті, хто погоджується з цими точками зору і їх противники - але мені б хотілося поставити питання трохи під іншим кутом.

Я ризикну припустити, що російська економіка за нинішньої влади не оговтається від нинішньої кризи ніколи. Для цього у мене є дві підстави.

відео дня

По-перше, все зростання російської економіки в останні чверть століття бувало виключно відновлювальним. До 2007 р., коли могло здатися, що в країні настав "економічний рай", Росія тільки-тільки вийшла за основними макропоказниками на позиції СРСР часів початку перебудови. До 2013 р. – з поправками на статистичні похибки – Росія повернулася до рівня 2007 р. у 2019-му – до рівня 2013 р. після цього економіка пережила хвилю ковіду, а сьогодні зіткнулася з санкціями, рівних яким вона ніколи не бачила.

Росія в нових умовах:

  • позбудеться основних джерел доходу у вигляді нафтогазового експорту;
  • продовжить зі зростаючими темпами втрачати громадян, що виїздять на захід;
  • не зможе індустріально кооперуватися з рештою світу.

Ніякого серйозного зростання в такій ситуації не може бути – крім того, за найближчі десять років напевно трапиться і масштабна загальносвітова криза, яку Росія традиційно переживає гірше тих країн, звідки така криза приходить.

По-друге, потрібна більш повна картина того, що ми називаємо відновленням економіки. Простий показник ВВП не надто підходить: є ще фактор соціальної нерівності, якості життя, відкритості суспільства, масштабів використання інноваційних технологій.

читайте такожВедмедику вирвали зуби: як бункерний фюрер перекреслив майбутнє РосіїІ тут я б сказав, що погіршення ситуації 2013 р. у порівнянні з 2007-м і 2022 р. в порівнянні з 2014-м виглядає абсолютно очевидним. Знищені залишки громадянських свобод, розірвані відносини з іноземними партнерами, росіяни майже перетворилися на глобальних ізгоїв. Досить поглянути на карту на порталі Flightradar24, щоб переконатися в тому, що над Росією літають тільки російські, а з іноземних – китайські, індійські та арабські авіакомпанії.

Вітчизняного споживача в найближчі роки будуть "вчити" радіти невеликим досягненням, але за такою радістю буде ховатися примітивна господарська деградація.

Не будемо сперечатися про те, скільки років знадобиться Росії на відновлення. Нинішня еліта почала торпедувати економічне зростання ще з часів справи ЮКОСа і зараз займається цим з неймовірним азартом. Тому правильніше сьогодні готуватися до гіршого: негативні або нульові темпи розвитку економіки – це ціна за внутрішньо - і зовнішньополітичну "унікальність", і рецесія залишиться з нами стільки ж, скільки і нинішня влада...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти