Димова завіса навколо мобілізаційного закону

12 січня 2024, 06:10
Але хочу заспокоїти всіх зацікавлених: не вийде з цього мобілізаційного ковіду нічого реального.
ВСУ, мобилизация
Мобілізація / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Як відомо, Кабмін подав до Верховної Ради свій скандальний законопроект №10378 щодо змін до порядку мобілізації. Хоча за логікою такий законопроект повинен був вносити Верховний головнокомандувач — президент України.

В законопроекті повно новацій, яких світ ще не бачив. І навряд чи побачить. Зокрема, военкомам пропонується надати право приймати рішення щодо арешту майна ухилянта від мобілізації і блокування його банківських рахунків. І ще багато чого. При чому, без будь якої можливості громадянина оскаржити такі дії.

Коротше, законотворча маячня з перекресленням Конституції України. Якщо авторитарні режими ще називають поліційними, то в нас хочуть створити воєнкомівський? Щоб родини воєнкомів у Європі вже не окремі вілли скупали, а цілі квартали...

відео дня

Звісно, нардепи не могли опинитися осторонь цього законодавчого безглуздя і подали ще 4 своїх законопроекти, чим заплутали все остаточно. Зараз в цьому тумані можуть зорієнтуватися окремі експерти, але не громадяни, які, власне, мобілізації підлягають. Що, на моє переконання, і входило до задуму влади.

Але хочу заспокоїти всіх зацікавлених: не вийде з цього мобілізаційного ковіду нічого реального. Бо цей законопроект — не про те, як посилити ЗСУ, а про те, як ще сильніше притиснути наше суспільство.

Будь-який закон, що працює — це точно сформульована і юридично оформлена згода суспільства на пропозиції влади, що певні процеси будуть відбуватися за певним правилами. Якщо такої згоди суспільства нема, то владі доведеться застосовувати силу.

Так вона і зараз її застосовує! Всі ж бачили, як людей "мобілізують" прямо на вулицях. І це свавілля продовжиться. А ті, хто воювати не бажає, продовжать ховатися, перепливати ріки зимою, блукати контрабандними стежками. А ще купувати різні відмазки від мобілізації, ціна за які суттєво виросте.

Тобто, сутнісних змін не відбудеться. І до ЗСУ не прийде справді боєздатне поповнення. Тому що замість демократичних принципів мобілізації — справедливості і заохочення — влада намагається використати переважно авторитарний — примус.

Так само, як, наприклад, у фіскалізації українського бізнесу... Не діяти так вистачає розуму навіть у диктаторської недоімперії...

До речі, вважаю, що найбільш одіозні норми вписані у законопроект №10378 свідомо. Щоби у процесі доопрацювання від них позбавитися, і суспільство зітхнуло з полегшенням. І погодилося на всі інші норми "каральної мобілізації", які у законі залишаться. Це як рецепт досягнення щастя: купити козу, коли вона тебе задовбає — продати козу. І ось воно — щастя.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти