Джонсон запропонував Зеленському Антанту ХХІ століття: плюси та мінуси

27 травня 2022, 13:18
Країни Східної та Центральної Європи, за винятком Угорщини, найбільш гостро усвідомлюють загрозу РФ - у них немає ілюзій про те, що з Кремлем можна домовитися.
Зеленський, Джонсон
Борис Джонсон, за даними ЗМІ, запропонував Зеленському приєднатися до Європейського альянсу-альтернативи ЄС / Офіс президента

Новий військово-політичний союз, запропонований Борисом Джонсоном, - це модернізований підхід Маккіндера. На сьогоднішньому етапі, цілком логічне продовження сформованої геополітичної ситуації на континенті.

У новий союз, "Антанту ХХІ століття", мають увійти: Великобританія, країни Балтії, Польща, Туреччина, можливо Румунія, Чехія і Словаччина.

Плюси:

відео дня

1. Союз антиросійської спрямованості, мета якого максимальне ослаблення Росії, аж до її геополітичної деконструкції. Країни Східної та Центральної Європи, за винятком Угорщини, сьогодні найбільш гостро усвідомлюють загрозу Росії, в тому числі і в довгостроковій перспективі. На відміну від старої Європи, у них немає ілюзій щодо того, що з Кремлем можна домовитися.

2. Потужний військово-стратегічний рубіж назавжди робить Росію геополітичною периферією, перетворює її на азіатську державу, позбавлену можливості впливати на європейські справи. Велика Периферія.

З. Союз певною мірою є продовженням польських ініціатив: Люблінський трикутник, Тримор'я. Відновлюється цивілізаційна єдність на цьому просторі: Велике Князівство Литовське і Річ Посполита, як консолідований антимосковський проект, що претендує на об'єднавчий цент східного слов'янства.

4. Повернення Британії до континентальної Європи як самостійного геополітичного гравця. Це, певною мірою, історичний успіх Лондона.

5. У процесі реалізації цього проекту, на мій погляд, повинна бути створена і якомога швидше, регіональне об'єднане військове угруповання, (як паралельне НАТО, самостійна і самодостатня одиниця, що реагує на всі можливі загрози).

6. Великобританія + Польща + Туреччина заповнюють геополітичний вакуум, компенсуючи слабкість ЄС як геополітичного суб'єкта.

7. Виклик такого характеру повинен підштовхнути Брюссель для власної активності в цьому напрямку.

читайте такожЯкщо Україна поступиться південь і Донбас Кремлю, Захід цього не пробачитьМінуси:

1. Ідеологічне і політичне протиставлення ЄС.

2. Конфлікт інтересів, особливо з Німеччиною, може послабити внутрішню єдність ЄС і посилити дезінтеграційні процеси.

3. Росія може використовувати "європейський пацифізм" для зміцнення своїх позицій, натякаючи Німеччині, Франції та іншим друзям, що Британія прагнути зруйнувати єдину Європу, принести напругу, тому потрібно швидше домовлятися. Чим довше війна, тим сильніше вплив і авторитет Великобританії.

Як мені здається, Нова Антанта повинна створюватися не як протиставлення політиці ЄС, а як її військово-стратегічне продовження, як новий імпульс загального розвитку, тільки так можна зміцнити і розвивати цивілізаційну єдність Європи.

Павло Усов, Білоруський політолог, кандидат політичних наук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти